Кламер БГ - Новини: Китай нареди на големите технологични компании да "почистят мрежата от лоши новини"

Китай нареди на големите технологични компании да "почистят мрежата от лоши новини"

Технологии

|
Четв, 20 Юли 2017г. 19:26ч.
Китай нареди на големите технологични компании да "почистят мрежата от лоши новини"

Китай нареди на големите технологични компании в страната да "направят почистване" в интернет, като закрият сайтовете, публикуващи политически чувствителни информации, предаде Франс прес.

Китайското управление за киберпространство е събрало по-рано тази седмица ръководителите на интернет гигантите Байду, Соху, Тенсент, Нетийз и Феникс, за да ги информира, че в интернет се разпространяват "лоши информации".

Под това понятие се има предвид неправилно интерпретиране на директивите на китайското ръководство, фалшиви новини, информации, изкривяващи историята на Китайската комунистическа партия, текстове, отправящи предизвикателства към спазването на обществения ред, и плагиатствани снимки.

Интернет гигантите са били приканени незабавно да извършат специфично прочистване на мрежата.

Сред примерите за "лоши новини", дадени на срещата, е била статия, разпространена в сайта Байцзя, платформа на Байду, в която се обяснявало, че политиката на китайското правителство е в основата на покачването на цените на недвижимите имоти. Друг пример била информация в Тенсент, в която се казвало, че китайски самолет се разбил върху американски самолетоносач и трима военни били убити. Впоследствие се оказало, че това е сценарий на филм, а не действително събитие.

Китай е изградил така наречената "кибернетична Велика стена" - механизъм за цензуриране на опасно за комунистическия режим съдържание в интернет. Миналата седмица цензурата беше задействана на висока скорост след кончината на нобеловия лауреат за мир Лю Сяобо и бяха блокирани съобщенията, отдаващи му почит. Интернет потребителите в Китай обаче разполагат с частна виртуална мрежа, която им позволява да заобикалят цензурата и те все успяха да качат свой послания в памет на Лю Сяобо в Туитър и Фейсбук - две социални мрежи, които също се блокират в Китай.

mediapool.bg