Кламер БГ - Новини: "Епъл" и "Самсунг" глобени заради "планирано остаряване" на смартфоните

"Епъл" и "Самсунг" глобени заради "планирано остаряване" на смартфоните

Технологии

|
Ср, 24 Окт 2018г. 18:15ч.
"Епъл" и "Самсунг" глобени заради "планирано остаряване" на смартфоните

Технологичните гиганти "Епъл" (Apple) и "Самсунг" (Samsung) бяха глобени с милиони евро всеки от италианската служба за защита на конкуренцията и пазарите заради "планираното остаряване" на смартфоните им, предадоха световните агенции в сряда.

"Санкцията за "Епъл" е 10 милиона евро, а за "Самсунг" - 5 милиона евро, тъй като са прилагали "нечестни търговски практики", съобщи антитръстовият орган. Неговото разследване е установило, че двете компании са насърчавали потребителите си да изтеглят на телефоните си софтуери, предназначени за по-новите им модели и така устройствата забавяли своята функционалност. В крайна сметка обновяванията на операционната система на телефоните "са предизвикали сериозни неизправности и така са ускорили подмяната им", посочва италианската служба, която е първата, наложила подобна глоба на компаниите, срещу които са проведени много разследвания. Глобата за "Епъл" е по-голяма, защото компанията е премълчавала важни данни за поддръжката на батерията, които биха могли да удължат живота й.

По същество "Самсунг" е накарал собствениците на смартфоните Галакси Ноут 4 (Galaxy Note 4) да инсталират нова версия на Андроид (Android), предвидена за новия модел Ноут 7 (Note 7). Така те са създали проблеми на собствениците на по-старите модели, които не са приспособими с новата програма.

Същото се отнася и за "Епъл", който е принудил притежателите на смартфони от серията Айфон 6 (Iphone 6) да инсталират операционна система, която е разработена за Айфон 7 (Iphone 7) и след това да я обновят. По този начин собствениците на айфоните се сблъскват със същите проблеми.

Глобените гиганти заявиха, че ще обжалват санкцията.

"От "Самсунг" обявиха, че са "разочаровани" от решението и отричат да са използвали каквито и да било софтуерни ъпдейти, за да забавят представянето на "Галакси Ноут 4". "Напротив, "Самсунг" винаги пуска софтуерни обновявания, които позволяват на нашите потребители най-доброто възможно изживяване", коментира говорител на компанията.

Двете компания също така ще трябва да публикуват на своите италиански сайтове решението на антитръствоия орган.

mediapool.bg