Кламер БГ - Новини: Тенденцията се потвърждава: В Италия заразата бавно отстъпва

Тенденцията се потвърждава: В Италия заразата бавно отстъпва

Коронавирус

|
Ср, 01 Апр 2020г. 23:42ч.
Тенденцията се потвърждава: В Италия заразата бавно отстъпва

Предположението, че епидемията в Италия е достигнала своя пик, намира се на така нареченото плато на заразата и започва да слиза надолу се потвърждава от данните, публикувани в сряда

вечер. Италия продължава да бъде най-силно засегнатата страна на континента, а по брой на жертвите – и в света. В последните дни обаче в страната се наблюдава трайна тенденция на намаляване на броя на новите случаи на зараза.

За последните 24 часа в страната има нови 727 починали заразени с коронавирус. Така общият брой на починалите възлиза на 13 155. За сравнение, вчера броят на починалите за денонощие беше 837, което означава, че има спад и в тази насока.

Новите случаи на зараза за последните 24 часа са 2937, което прави общо 80 572, съобщи италианската Гражданска защита. Новозаразените са повече от предишните два дни, но това се обяснява със значително по-големия брой направени тестове. Те са с 5 хиляди повече от вчера и с 11 000 повече от предния ден.

Оздравелите в страната са вече общо 16 847.

Общият брой на заразените, включително оздравелите и починалите в страната от началото на епидемията, възлиза на 110 574.

Премиерът Джузепе Конте удължи тази вечер мерките за всеобща изолация в страната до най-малко 13 април.

"Все още не сме достигнали условията, които да ни позволят да вдигнем мерките. Току-що подписах постановление, с което удължавам настоящия режим на ограничения до 13 април", каза Конте в обръщение по телевизията. Мерките трябваше да приключат на 3 април.

Конте призова италианците да спазват ограниченията и по време на великденските празници. Той каза, че засега не може да прогнозира какво ще се случи на 14 април.

Следващата фаза ще бъде началото на вдигане на изолацията, което ще започне едва, когато експертите кажат, че това е възможно, допълни Конте. Той каза, че фаза номер две ще бъде съжителството с вируса и прогресивно вдигане на ограниченията, без да уточни кои. Фаза три ще бъде излизане от кризата и подновяване на нормалния живот.

Началото и краят на всяка фаза ще бъдат решени след консултации с Научния и техническия комитет, които подпомагат правителството от началото на кризата.

Най-малко 102 136 случая на заразяване с новия коронавирус са регистрирани в Испания, откакто инфекцията започна да се разпространява в страната, съобщиха днес здравните власти.

По данни на министерство на здравеопазването 9053 души са починали от новата болест, а 22 647 пациенти са оздравели. Най-много болни са открити в автономната област Мадрид - 29 840.

Само през последните 24 часа от вируса в Испания са починали 864 души. Броят на заразените се е увеличил с близо 8000.

Инфектираните в Испания вече са повече от тези в Китай. Страната е на второ място по брой смъртни случаи след Италия.

Франс прес отбелязва, че все пак темповете на разпространение на инфекциозното заболяване в Испания продължават да се забавят.

Френските здравни власти съобщиха за 509 нови смъртни случая на заразени с коронавируса в страната. Общата бройка възлиза на 4032 починали. Данните на правителството, съобщавани всекидневно, са тези на смъртните случаи в болници, но властите казаха, че много скоро ще могат да събират данни и за смъртните случаи в старчески домове, като това може да доведе до голямо увеличение на регистрираните смъртни случаи. Броят на заразените във страната е 56 989.

Германия ще удължи най-малко до 19 април ограничителните мерки върху социалните контакти, за да ограничи пандемията, обяви канцлерката Ангела Меркел. "Ще направим нова оценка във вторника след Великден", добави канцлерката след конферентен разговор с ръководителите на 16-те германски провинции.

"Броят на заразяванията продължава да нараства бързо", заяви със съжаление канцлерката.

Днес броят на официално регистрираните случаи на заразяване в Германия достигна 70 816, а смъртните случаи са общо 796, съобщи институтът "Роберт Кох“.

Меркел добави, че тежко засегнатите от вируса се възстановяват за много по-дълго от две седмици, както се смяташе досега. Самата канцлерка е изолирана в жилището си след контакт с лекар, дал положителна проба за коронавируса. Тя беше подложена на три теста, резултатите от които показаха, че не е заразена.

Над 560 души са починали във Великобритания от новия коронавирус през последното денонощие, като общият брой на смъртните случаи в страната е надхвърлил 2300. Потвърдените случаи на заразата във Великобритания вече са 29 474 - с над 4300 повече от вчера.

В САЩ починалите от новия коронавирус са 4476 към днешна дата, което е почти двойно в сравнение със събота, според данни на университета Джонс Хопкинс. В САЩ има и 203 608 случая на зараза, с което те водят сред страните в света.

Около 16 000 души могат да починат в резултат на коронавируса само в Ню Йорк, каза губернаторът на щата Ню Йорк Андрю Куомо. Куомо предупреди и другите части на страната да се вгледат внимателно в онова, което се случва в Ню Йорк. "Погледнете ни днес и вижте себе си утре", каза той.

Броят на починалите заразени в Ню Йорк достигна 1941, което е почти половината от починалите в цялата страна. В щата има най-малко 83 712 потвърдени случая на зараза и те ще се увеличават, посочи Куомо.

mediapool.bg