Кламер БГ - Новини: Температурите в Испания достигнаха летни стойности

Температурите в Испания достигнаха летни стойности

Европа

|
Четв, 27 Апр 2023г. 16:11ч.
Температурите в Испания достигнаха летни стойности

Температурите в Испания достигнаха летни стойности

Температурите в Испания днес достигат, според прогнозите, 38 градуса по Целзий - "стойности, типични за лятото", съобщи Националната метеорологична служба, предаде Асошиейтед прес.

Министерството на здравеопазването обмисля в тази връзка прилагането на план с мерки за хората за справяне с горещините, настъпили две седмици по-рано от обичайното. Според Националната метеорологична служба изключително високите температури за април се дължат на нахлуващ от Северна Африка топъл и сух въздух.

Миналата година беше най-горещата в Испания, откакто се водят статистики в тази насока, тоест от 1961 г. Освен това миналата година беше и шестата най-суха в страната въпреки влиянието на природното явление "Ла Ниня", което леко понижи средните температури в световен мащаб, отбелязва агенцията.

Испанското правителство поиска от Европейския съюз спешно отпускане на средства за подпомагане на фермерите и животновъдите заради екстремната суша в селскостопанските райони на страната, като например в долината Гуадалкивир.

Освен най-големият износител на зехтин в света, Испания е и важен производител на плодове и зеленчуци за европейския пазар.

Заради сушата цените на испанския зехтин вече достигнаха рекордни нива, посочва агенцията. В момента 27% от територията на Испания са в "извънредна ситуация“ или "под тревога" заради сушата, според Министерството на екологичния преход, а водните запаси в страната са с 50% от своя капацитет, допълва АП.

mediapool.bg