Кламер БГ - Новини: Телевизията на БСП започна излъчване

Телевизията на БСП започна излъчване

България

|
Четв, 24 Ян 2019г. 13:30ч.
Телевизията на БСП започна излъчване

Партийните телевизии в българския ефир се увеличиха с още една - Българска свободна телевизия (БСТВ), зад която стои БСП.

Телевизията започна излъчване от четвъртък, 24 февруари. Тя е субсидирана от партията с 2 млн. лева.

Програмата започна в 07:30 със сутрешния блок на телевизията - "България се събужда". Водещ на предаването е журналистът Стоил Рошкев, който е работил в БТА, БНР и БНТ. Първият политически гост в "България се събужда" беше депутатът от БСП Драгомир Стойнев.

Следобедният блок е от 13:00 до 15:30 часа с водещ Елена Пенчукова.

Централната емисия новини на БСТВ е в 18:30 ч. Техен главен продуцент е Валерия Касиян, която досега е била репортер и водещ. Тя е работила в ТВ7, а след това в Би Ай Ти. Във вечерния блок са заложени предаванията "Студио икономика" с Нора Стоичкова

(бел.ред - тя е била водещ в партийната телевизия на "Атака")

и "Актуално от деня" с водещ бившия депутат от НФСБ Велизар Енчев.

Всеки понеделник от 19:00 ч. ще се излъчва спортното предаване на телевизията - "Червен картон" с Кирил Веселински.

БСТВ посочва, че зрителите ще могат да видят в ефира й и много от любимите български филми, стойностна музика и документалистика.

Създаването на партийна телевизия на БСП беше предизборно обещание на Корнелия Нинова, преди да стане лидер на партията. Формално обаче създаването на медията започна през юни миналата година, а през ноември телевизията бе регистрирана от Съвета за електронни медии.

В документите бе записано, че БСТВ има за цел след една година да държи 20% от националната аудитория и да се конкурира с трите големи национални телевизии - "Нова тв" бТВ и БНТ.

БСП възнамерява да гласува субсидията й година за година и при преценка парите за медията да бъдат увеличени.

Директор на БТСВ е 75-годишният Любомир Коларов, дългогодишен журналист, завършил образованието си в Московксия държавен университет. Той е бивш кореспондент на Българската телевизия в Москва (1971-1977), бивш главен редактор в БНТ, депутат от БСП в 37 Народно събрание и две години председател на бившия Комитет по пощи и далекосъобщения.

Коларов е и председател на Сдружението на приятелите на Русия "Александър Невски". Той е бивш съпруг на Ирина Бокова, която беше шеф на ЮНЕСКО.

Тестовият сигнал на Българска свободна телевизия (БСТВ) вече се разпространява на четири големи платформи NetIX, BIXBG, NETERRA и CORES, съобщиха от БСП през декември. Телевизията ще може да се гледа от българите в чужбина, живеещи в Европа и Америка. БСТВ е качена и на сателита на "Виваком", откъдето разпространителите също могат да вземат сигнал, който не е кодиран. Разпространението на БСТВ е безплатно за всички. Клиентите на "Виваком" ще могат да гледат телевизията във всички пакети.

Към момента най-известните партийни телевизии са "Алфа" – на партия "Атака" и "Скат", която е собственост на Валери Симеонов още преди той да основе партията си НФСБ. ВМРО официално няма свой телевизионен канал, но за близък до нея се смята "България 24". Медията се намира в сградата, където е централата на ВМРО в София и нейната насоченост съвпада изцяло с политиката на партията.

Най-известният пример за телевизия, създала партия, е ТВ7, чийто директор и водещ Николай Бареков основа партия и влезе в Европейския парламент благодарение на популярността и финансирането, осигурени от донора на телевизията Цветан Василев, мажоритарен собственик на КТБ. След фалирането на банката същата съдба сполетя и телевизията.

И ако с партийните медии поне е ясно кой стои зад тях и чии идеи пропагандират, далеч по-сериозен е въпросът с други медии – включително телевизии, които декларират, че са независими, но прокарват политически послания и кампании на управляващата партия ГЕРБ.

mediapool.bg