Кламер БГ - Новини: Талибаните изразиха готовност да подновят преговорите със САЩ

Талибаните изразиха готовност да подновят преговорите със САЩ

Свят

|
Ср, 18 Септ 2019г. 15:28ч.
Талибаните изразиха готовност да подновят преговорите със САЩ

Талибаните изразиха готовност да подновят мирните преговори със Съединените щати, предаде Франс прес.

Агенцията отбелязва, че това е станало 10 дни след като президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви преговорите за "мъртви" и ден след два кръвопролитни атентата в Афганистан, за които ислямистките бунтовници поеха отговорност.

"Вратите са отворени за преговори", заяви главният преговарящ на талибаните Шер Мохамад Абас Станикзай в интервю за Би Би Си. Той изрази надежда "другата страна да преосмисли решението си относно преговорите".

На 7 септември Тръмп за всеобща изненада сложи край на започналите преди година преговори с талибаните, които се очакваше да приключат с историческо споразумение след 18 години конфликт в Афганистан. Президентът на САЩ обясни този зрелищен поврат с гибелта на американски войник и още 11 души при атентат, извършен от ислямисткото движение два дни преди това в Кабул.

Държавният секретар Майк Помпейо допусна, че преговорите може да бъдат подновени, при условие че талибаните "променят поведението си". Тръмп обаче заяви отново, че тези преговори "са приключени окончателно".

Талибаните поеха отговорността за два самоубийствени атентата в Афганистан вчера - единият в Кабул, а другият - на 60 километра от столицата. Общият брой на жертвите - 48 убити и 80 ранени - прави нападенията най-кръвопролитните в страната след края на преговорите, отбелязва Франс прес.

Запитан за атаките от Би Би Си, Станикзай отговори, че "и двете страни" трябва да сложат край на насилието с оглед на това, че НАТО и афганистанските сили извършват всеки ден "десетки бомбардировки". "Щом двете страни подпишат споразумението, примирието ще влезе в сила", посочи той.

Мнозина наблюдатели очакват нова вълна от талибанско насилие по време на кампанията за президентските избори в Афганистан на 28 септември.

Бунтовниците, които не признават афганистанските власти за легитимни, призоваха за бойкот на вота и предупредиха да се избягват митинги, "които биха могли да станат потенциални мишени". "Вече предупредихме хората (. . .), че ако понесат щети, това си е тяхна отговорност", заявиха те в комюнике вчера.

"Разполагахме с два начина да сложим край на окупацията на Афганистан - джихад и сражения или дискусии и преговори", заяви преди седмица говорителят на талибаните Забиула Муджахид. "Ако Тръмп иска да спрем дискусиите, ще поемем по първия (посочен) път и скоро те ще съжалят за това", добави Муджахид.

В сряда пък талибаните предупредиха студентите, учителите и други служители в областта на образованието да не подпомагат предстоящите президентски избори в Афганистан, като в противен случай може да бъдат убити при нападения срещу избирателни секции, предаде Ройтерс.

"Не позволявайте организаторите на изборите да превръщат вашите училища и институции в избирателни центрове, а учителите и студентите не трябва да работят в избирателните комисии. Не искаме да причиним човешки и финансови загуби сред цивилни, учители и студенти", се казва в изявление на талибаните.

Между 70 и 80 процента от избирателните секции в Афганистан са в училища и университети. Въпреки че студенти, учители и служители от образованието не се назначават за членове на избирателни комисии или други изборни сътрудници, те може да го правят доброволно, каза говорител на Централната избирателна комисия. Той добави, че изборите ще се произведат и талибаните няма да ги осуетят.

mediapool.bg