Кламер БГ - Новини: Тази година e oт най-катастрофалните в историята

Тази година e oт най-катастрофалните в историята

Свят

|
Пет, 13 Септ 2019г. 17:12ч.
Тази година e oт най-катастрофалните в историята

Около 7 милиона души са били принудени да напуснат дома си през първата половина на тази година заради екстремални климатични явления, в резултат на което 2019 година се очертава като една от най-катастрофалните в историята, сочи новият доклад на Центъра за наблюдение на вътрешното разселване(Internal Displacement Monitoring Centre), съобщи ДПА.

Центърът, базиран в Женева, публикува вчера своя доклад за полугодието, който компилира данни от правителства, хуманитарните агенции на ООН и медийни публикации за вътрешното разселване на лица, регистрирано през периода януари-юни.

Според доклада екстремалното време, свързано предимно с бури и наводнения, е причина за рекордния брой от 7 милиона нови вътрешноразселени лица. Центърът прогнозира, че през втората половина на годината броят ще се утрои и ще достигне около 22 милиона.

"Това ще направи 2019 година една от най-лошите", се подчертава в доклада.

В доклада са цитирани циклонът Фани, причинил евакуацията на милиони в Индия и Бангладеш, и циклонът Идай, опустошил Мозамбик, Малави, Зимбабве и Мадагаскар, както и мащабни наводнения като тези в Иран, където около 90 на сто от територията на страната пострада от водната стихия.

"При днешните промени в климата масовото вътрешно разселване заради екстремални климатични явления става норма", каза директорът на центъра Александра Билак.

Тя призова за по-голяма активност на международната общност за обръщане на тенденцията и оказване на помощ на милионите разселени.

mediapool.bg