Кламер БГ - Новини: ТЕЦ "Брикел" ще монтира апарат за мерене на въздуха в центъра на Гълъбово

ТЕЦ "Брикел" ще монтира апарат за мерене на въздуха в центъра на Гълъбово

България

|
Четв, 12 Септ 2019г. 17:47ч.
ТЕЦ "Брикел" ще монтира апарат за мерене на въздуха в центъра на Гълъбово

ТЕЦ "Брикел" ще закупи и монтира в центъра на Гълъбово специална апаратура, която да измерва чистотата на атмосферния въздух с цел всички да могат да следят състоянието му.

Това е обещал директорът на централата Янилин Павлов след разразилите се отново през последните седмици проблеми със замърсяванията, причинявани от ТЕЦ-овете на Христо Ковачки. Преди дни екоминистерството спря принудително шест котли в ТЕЦ "Брикел" заради горене на неразрешено гориво – биомаса.

Янилин Павлов обаче твърди, че горенето е станало с разрешение на компетентните институции. "В периода между 28 юли и 21 август ТЕЦ "Брикел" експериментално е изгорил 17 000 тона RDF (неопасни битови отпадъци) и почти двойно количество слама, примесени с въглища. Експериментът в "Брикел" е извършен с цел търсене на алтернативно на въглищата гориво. На 21 август по наше желание и във връзка с високите температури, характерни за сезона, сме го преустановили, макар че сме имали разрешение за по-дълго време. За това наше решението също сме уведомили всички институции", твърди Павлов.

По думите му до 25 септември централата ще изпълни всички предписания на РИОСВ Стара Загора и ще премахне от площадките си сламата и битовите отпадъци.

От година неправителствени организации предупреждават, че ТЕЦ "Брикел" трови въздуха в Стара Загора и Гълъбово. Предприятието е сред тези, срещу които Еврокомисията заведе втори иск срещу България заради замърсяването на въздуха.

Централата обаче продължава да твърди, че "при всяко едно измерване досега не са констатирани превишения на допустимите стойности, включително и на последните две извършени през август месец".

"Считаме, че сме намесени в престоящата кампания за местни избори и политичиеските партии си мерят на наш гръб силите", коментира Павлов.

По думите му действията на институциите ще доведат до големи загуби за предприятието. "Решенията им ще лишат хората от възможността да използват жизнено важните за тях брикети за отопление. ТЕЦ "Брикел" е заставена да спре своята дейност, което означава, че ще бъде спряно топлоподаването към абонатите на община Гълъбово", посочва още директорът на централата.

mediapool.bg