Кламер БГ - Новини: ТЕЦ "Бобов дол" сам се отказва да гори "нерегламентирани отпадъци"

ТЕЦ "Бобов дол" сам се отказва да гори "нерегламентирани отпадъци"

България

|
Пон, 27 Апр 2020г. 11:56ч.
ТЕЦ "Бобов дол" сам се отказва да гори "нерегламентирани отпадъци"

ТЕЦ "Бобов дол" се отказва от горенето на отпадъци. Такова писмо е изпратено до прокуратурата, която в последните месеци непрекъснато проверява централата, арестува и обвини директора й.

По-лесно е да караш "Майбах"

Според държавното обвинение предприятието декларира "намерение да спре горенето на нерегламентирани отпадъци", което е директен намек за самопризнание, че досега изгарянето им е било в нарушение. От ТЕЦ "Бобов дол", който се свързва с бизнесмена Христо Ковачки, досега твърдяха, че не вършат нищо незаконно. След множество оплаквания на местни хора, на посещение в града пристигна главният прокурор Иван Гешев и обеща да "изчисти въздуха". Тогава шефът на държавното обвинение отбеляза, че е много по-лесно да караш скъпи коли, отколкото да инвестираш в пречиствателни системи на предприятието, без да споменава имена.

Малко след това горенето на отпадъци бе спряно от екоминистерството с аргумента, че централата имала разрешение само за експериментална технология, а не за постоянното им оползотворяване. Няколко седмици по-късно забраната бе вдигната. Веднага след това от прокуратурата обявиха, че са възложили на министъра на околната среда и водите Емил Димитров да извърши "лична проверка" в централата и да докладва резултати.

Междувременно бе арестуван директорът на ТЕЦ-а Емил Христов и му бяха повдигнати обвинения за незаконно складиране на отпадъци. В началото на месеца горенето на отпадъци пак бе спряно от екоминистерството заради нарушения.

Изгарянето на отпадъци в ТЕЦ "Бобов дол", беше спряно и по-рано през годината по нареждане на екоминистреството и преди проверките на прокуратурата, но в последствие централата отново получи зелена светлина да използва гориво от смет.

Един комин

В съобщението на прокуратурата се цитира последният доклад на МОСВ, като се посочва, че има "несъответствие с изискванията на автоматичната система за преустановяване подаването на отпадъци при превишения на нормите за допустими емисии; липса на охарактеризиране на определени отпадъци, образувани от дейността на дружеството, а за останалите отпадъци - липсващи съгласувани планове за тяхното пробовземане и изпитване".

Открит е проблем и с отвеждането на дима.

"Констатирано е било и неправомерно отвеждане на отпадъчни газове в нормален режим на работа през комин, използваем единствено при преходни режими на работа на инсталацията или при авария на сероочистваща инсталация", посочва се в съобщението.

След новото спиране на тази част от дейността на ТЕЦ-а, главният прокурор е получил писмо от ръководството на предприятието, посочват от държавното обвинение.

"В което се изразява намерение да се спре горенето на отпадъци и в кратки срокове да се предприемат действия от страна на дружеството за промяна на комплексното разрешително в частта използване на горива и да премахне РДФ горивото като част от използваната горивна база, за което се е обърнал и към МОСВ и РИОСВ – Перник", пишат разследващите.

А боклукът на София?

В момента в ТЕЦ "Бобов дол" се гори част от столичния боклук. Това става по договор между общината и консорциум, в който влизат ТЕЦ "Бобов дол" и "Топлофикация Сливен", която също се свързва с Ковачки. Двете дружества имат договор да поемат минимум 35 000 тона RDF отпадъци, които излизат от завода за обработка на смет в София. Ако комплексното разрешително бъде променено и използването на RDF отпадне като възможност, софийският боклук няма как да се изпраща в Бобов дол. При това положение изпълнението на договора ще трябва да се поеме изцяло от "Топлофикация Сливен", която обаче няма разрешение да изгаря такова количество отпадъци и ако капацитетът за тази дейност не бъде увеличен, не би могла да изпълни сама договора.

Преди време от Столичната община обясниха, че при приемане на по-малки количества отпадъци на изпълнителите ще се налагат санкции, които зависят от това какво количество RDF не бъде оползотворено. Възможно е при системно неизпълнение договорът, който действа от тази година, да бъде прекратен.

Mediapool потърси за коментар ТЕЦ "Бобов дол", но все още няма отговор.

Огнище на коронавирус

През последните дни ТЕЦ "Бобов дол" се превърна в огнище на коронавирус, след като здравните власти откриха 15 случая на заразени в един от цеховете на предприятието. Въпросният цех бе спрян за 12 часа, за да се извърши дезинфекция.

mediapool.bg