Кламер БГ - Новини: ТЕЦ "Бобов дол" е новото огнище на зараза

ТЕЦ "Бобов дол" е новото огнище на зараза

България

|
Нед, 26 Апр 2020г. 13:02ч.
ТЕЦ "Бобов дол" е новото огнище на зараза

ТЕЦ "Бобов дол" е установен като ново огнище на заразата с коронавирус у нас, стана ясно от неделния брифинг на Националния оперативен щаб.

В област Кюстендил случаите на доказано заразени вече са 13, като 12 са в две села до Дупница, съобщи ген. Мутафчийски. Заразените са работници в ТЕЦ "Бобов дол", където регионалната здравна инспекция е направила задълбочена проверка след установяване на първия заразен работник преди няколко дни.

Търсенето на огнища е в изпълнение на основния принцип, въз основа на който в момента работи щабът, като целта е огнищата бързо да се изолират. Подобен бе подходът и в Паничарево, предприятието "Мизия" в Плевенско, в кварталите "Филиповци" и "Факултета" в София, подчертаха от щаба.

Засега щабът е доволен, че случаите във "Факултета" и "Филиповци" са изолирани до семействата на заразените и на този етап разпространението на вируса е хванато навреме и ограничено.

Тестовете на над 600 шофьора в градския транспорт в София са установили под 1% положителни проби, заяви държавният здравен инспектор Ангел Кунчев. По думите му причината е, че шофьорите са сравнително добре защитени с предпазни прегради, които ги изолират от пътниците.

Предстои масово тестване за антитела на гражданите в Пловдив на случаен принцип, обяви още Ангел Кунчев. Ще бъдат направени между 500 и 1000 проби на жители на града, който е със средна степен като брой заразени, а в същото време има добре осигурена болнична помощ на този етап. Целта е проучването да бъде подготвено и да започне идната седмица.

За изминалото денонощие има три нови случая на заразени деца. Това са две момичета на 5 г. и на 7 г. в Дупница, както и момиченце на 3 г. и във Видин, като нито едно от децата не е хоспитализирано.

mediapool.bg