Кламер БГ - Новини: Съсловната организация и синдикатите се дистанцираха пред Борисов от сестринския протест

Съсловната организация и синдикатите се дистанцираха пред Борисов от сестринския протест

България

|
Четв, 28 Фев 2019г. 14:42ч.
Съсловната организация и синдикатите се дистанцираха пред Борисов от сестринския протест

Медицинските сестри ще получат увеличение на заплатите си в рамките на 30-те млн. лева, които правителството отпусна допълнително за общинските и областните болници. Това стана ясно в четвъртък след среща с премиера Бойко Борисов и здравния министър Кирил Ананиев в навечерието на насрочения за 1 март национален протест на медицинските сестри.

Поканените на срещата с премиера синдикати и съсловна организация се дистанцираха от организирания в социалните мрежи протест и обявиха, че подкрепят исканията на сестрите, но не и самия протест.

Организаторите на протеста настояват за стартово възнаграждение от две минимални работни заплати или 1120 лева. Здравният министър Кирил Ананиев обяви, че заплатите ще бъдат повишени, но в рамките на отпуснатите 30 млн. лева от кабинета. С колко - засега не е ясно.

30-те млн. лева са за подпомогне на някои финансирани от държавата дейности в болниците като спешна и психиатрична помощ и работа в трудно достъпни и отдалечени райони.

Според Ананиев недоволството идва от факта, че персоналът на болниците още не е запознат с увеличението на заплатите, което ще получи с допълнителните средства.

Според Ананиев сестрите не са наясно какво увеличение ще получат

“Протестът е обявен без да бъдат информирани специалистите какъв ще бъде бюджетът на съответните лечебни заведения, а оттук и какви заплати ще получават самите те през тази година. Констатираме, че в отделни лечебни заведения, най-вече в по-малките населени места не е достигнала информация относно разпределението на отпуснатите от правителството 30 млн. лв. за общинските и областните болници, по-голямата част от които средства е предвидена именно за увеличаване възнагражденията на работещите“, каза Ананиев

Той заяви, че исканията на сестрите, в това число и увеличението на възнагражденията, са напълно справедливи, но в значителна степен те зависят от положения труд, обема на реализираната дейност, степента на натоварване на отделните структури и постигнатите резултати. Относно искането за премахване търговския характер на лечебните заведения Ананиев каза, че разговорите ще продължат в рамките на дебата за новия здравноосигурителен модел.

Въпреки че според последния Колективен трудов договор в бранша стартовите възнаграждения на сестрите трябва да се повишат от началото на тази година от 700 на 900 лева, реално много болници не могат да си позволят да дадат тези заплати на медицинските сестри. .

Причината е, че парите, които изработват по линия на здравната каса са недостатъчни, за да покрият и сегашните разходи за фонд работна заплата. Затова в много лечебни заведения, особено по-малки общински болници, заплатите на сестрите са близки до минималните, доближавайки тези на санитарите.

Според медицинските сестри, които организират протеста, те са принудени да работят срещу унизително заплащане и да поемат огромно натоварване като работят извънредно и на повече от едно място. Въпреки, че нямат подкрепата на синдикатите и съсловната си организация, тене се отказват от протеста си и ще излязат утре, като уведомления за протести освен в София са подадени и в Уведомления за протести са подадени в Бургас, Варна, Кърджали, Ловеч, Монтана, Пазарджик, Петрич, Плевен, Пловдив, Сливен, София, Стара Загора, Троян, Трявна.

Съсловната организация и синдикатите се дистанцират от протеста

Съсловната организация на медицинските сестри е съгласна с исканията за по-високи заплати, но се дистанцира от протеста. Нейната председателка Милка Василева коментира след срещата с премиера, че Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи не е организатор на предстоящия протест.

“Инициативата за него е през социалната мрежа Фейсбук, а в основата му седят група медицински сестри. Ние подкрепяме исканията, но не и организирането на протест. Начинът за решаването на проблемите е чрез диалог, а не чрез излизане на улицата“, каза Василева.

Вицепрезидентът на КНСБ д-р Иван Кокалов посочи, че синдикатите също не подкрепят протеста и са на мнение, че проблемите се решават с диалог. “Само в няколко общински болници имаше желание за протест. Причината е, че в края ма миналата година подписахме колективен трудов договор и към днешна дата в много лечебни заведения заложените в него параметри са достигнати. Благодарение на решението на Министерския съвет за отпускането на 30 млн. лв. ще се повишат заплатите и в общинските, и в областните болници. За съжаление групата-организатор във Фейсбук явно не е информирана за тези обстоятелства“, заяви Кокалов.

“Исканията са справедливи, но нямаме участие в организацията на протеста. Трябва да направим така, че мениджмънтът на болниците да се съобразява с колективния трудов договор. Както каза премиерът, отпускат се все повече пари за здравеопазване, но те не стигат до лекари и сестри. Трябва заедно да работим именно в посока решаването на този проблем“. д-р Николай Кътев от КТ “Подкрепа”.

Здравният министър Кирил Ананиев съобщи още, че министерството стимулира младите хора да придобиват и практикуват професията на медицинските сестри у нас. “Тази година съвместно с Министерството на образованието и науката сме предвидили увеличаване на приема за тези специалисти с около 150 души“, каза Ананиев.

mediapool.bg