Кламер БГ - Новини: Съдът спря вписването на новия борд на БЕХ

Съдът спря вписването на новия борд на БЕХ

България

|
Пет, 23 Апр 2021г. 18:43ч.
Съдът спря вписването на новия борд на БЕХ

Софийският градски съд спря в петък вписването на новия борд на Българският енергиен холдинг. Поводът е установена очевидна фактическа грешка, като е направен опит в управата на мегахолдинга да бъде вписано лице, което не е участвало в конкурса. Първи новината във фейсбук съобщи Владислав Панев, депутатът от Демократична България и съпредседател на "Зелено движение".

"Съдът спря вписването на борда на Български енергиен холдинг, след подадена жалба за опорочаване на конкурса, който Теменужка Петкова с толкова патос защитаваше вчера", написа Панев във фейсбук.

Самата Петкова по свое желание взе участие в пленарното заседание в четвъртък и подчерта, че всички назначения в енергетиката идват след конкурси, избрани били доказани професионалисти. Конкурсното начало и прозрачното управление на държавните дружества са изисквания както за влизане на България в Еврозоната, така и на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие, уточни още тя.

"Така бързат да си инсталират калинките, че даже не са опитали да впишат победителите в конкурса. А вместо един от класираните пробват да назначат бившия ПР на БЕХ Църноречки. Схеми без край. Малко им остава и правят грешки, няма как", написа още Панев.

Фактическа грешка

Съдът е установил, че е допусната обективна фактическа грешка. По процедура за независими представители на борда на БЕХ са класирани - първи Диян Димитров, а втори София Касидова. Изненадващо в Търговския регистър е вписан само Диян Димитров, но не и класираната на второ място София Касидова. Вместо нея е направен опит да бъде вписан бившият пиар на холдинга Александър Църноречки.

Той временно е изпълнявал тази длъжност, но само до избор чрез конкурс на нов независим член на управата, за каквато имено е избрана Касидова. Самият Църноречки дори не е участвал в надпревата за независим представител в управата на БЕХ.

Кой е подал сигналът?

Проверка на Mediapool в Търговския регистър показа, че Софийски градски съд, търговско отделение, е заседавал в петък в закрито заседание. Поводът са подадени две жалби точно от София Петрова Касидова. Тя беше зам.-министър на икономиката и зам.-министър на транспорта в кабинета на Симеон Сакскобургготски. От 2006 до 2010 г. беше вицепрезидент с ресор "Финанси" на Черноморската банка за търговия и развитие със седалище в Солун.

Заради този гаф БЕХ остава без ново ръководство, а гласуваният от парламента мораториум за назначения поставя доста въпросителни пред бъдещото му управление.

Както Mediapool писа холдингът след конкурса трябваше да бъде оглавен от Валентин Николов от ГЕРБ, който бе шеф на енергийната комисия от предишния парламент. Председател на съвета трябваше да е Диян Димитров, който преди дни е освободен от борда на ТЕЦ "Марица Изток 2", за да заеме новата си длъжност.

Сред останалите трима членове на съвета на директорите бе Иван Андреев, който бе шеф на АЕЦ "Козлодуй" от 2016 до ноември 2018 г., когато поиска да бъде освободен от поста по здравословни причини. След това влезе в борда на ДПРАО, чийто член бе до обявяването на конкурсите за новите ръководства.

Третият държавен член в ръководството на БЕХ бе Стелиан Коев, който бе финансов директор на "Мини Марица Изток". Вторият независим бе именно Александър Църноречки, който беше пиар на БЕХ по време на третия кабинет на Борисов до миналата година.

mediapool.bg