Кламер БГ - Новини: Съдът отхвърли иск за 30 000 лева на Миню Стайков за ареста му

Съдът отхвърли иск за 30 000 лева на Миню Стайков за ареста му

България

|
Четв, 11 Фев 2021г. 13:34ч.
Съдът отхвърли иск за 30 000 лева на Миню Стайков за ареста му

Софийският градски съд (СГС) отхвърли иск за 30 000 лева, предявени от Миню Стайков солидарно срещу прокуратурата и специализираните съдилища заради продължителния му арест. Подсъдимият бизнесмен заведе дело по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ) с твърдението, че продължилият повече от 8 месеца арест е прекомерен и нарушава Европейската конвенцията за защита на правата на човека, съобщава lex.bg.

В крайна сметка Стайков бе пуснат от ареста след задържане, което продължи две години и половина. Накрая спецсъдът го освободи заради риск предварителното му задържане да надвиши евентуалната осъдителна присъда

Бизнесменът бе арестуван през септември 2018 година и обвинен за данъчни престъпления и за участие в организирана престъпна група за незаконно производство на цигари.

В иска му за обезщетение се обръща специално внимание на факта, че след задържането Стайков е претърпял мозъчен инсулт, но не е бил пуснат да се лекува в домашни условия, въпреки че в болницата на затвора не може да получи нормално лечение.

Софийският градски съд споделя изводите на Миню Стайков за продължителния арест, но въпреки това отхвърля иска му. Това бе очаквано, защото наказателното дело срещу него не е приключило.

Съдия Невена Чеуз казва, че всички твърдения в исковата молба на Стайков са насочени към правилността на съдебните актове на спецсъда, а Софийският градски съд не може да влиза в ролята на инстанция и да ги преразглежда.

"Не съществува правен ред, по който общите граждански съдилища да осъществяват извънреден, последващ, специален или ad hoc контрол по отношение на актове, постановени по наказателни дела", пише съдия Чеуз.

Решението може да се обжалва пред Софийския апелативен съд.

mediapool.bg