Кламер БГ - Новини: Съдът отхвърли жалбата срещу отказа на Борисов да стане депутат

Съдът отхвърли жалбата срещу отказа на Борисов да стане депутат

България

|
Вт, 13 Апр 2021г. 17:41ч.
Съдът отхвърли жалбата срещу отказа на Борисов да стане депутат

Върховният административен съд (ВАС) отказа да разгледа жалбата на гражданското сдружение БОЕЦ, която имаше за цел да попречи на Бойко Борисов да се откаже от депутатския си мандат.

Сдружението атакува решението на Централната избирателна комисия (ЦИК), с което Борисов беше изваден от кандидатските листи на своята партия след провеждането на изборите.

После БОЕЦ подаде друга жалба срещу отписването на други 14 избрани за депутатите от листите на ГЕРБ, ДПС и "Има такъв народ".

ВАС отказва да разглежда жалбата с аргумент, че БОЕЦ не може да обоснове правен интерес. Право да обжалват решенията на ЦИК имат само участниците в изборите, а БОЕЦ не участва.

"На гражданското сдружение не може да се признае и правото да оспори решението на ЦИК в защита на обществения интерес, тъй като това е прерогатив изключително на прокуратурата", приема ВАС. Определението е окончателно.

БОЕЦ внесе своята жалба в петък с аргумента, че Борисов има право да се откаже от депутатското си място, но след като се закълне и си подаде оставката.

"Борисов и всички останали имат право да се откажат от местата си в парламента, пред парламента и то след като се закълнат, като депутати. Тогава обаче те трябва да напуснат заеманите от тях постове - премиер, кмет, областен управител, защото не могат да ги съвместяват след като бъдат обявени за избрани", коментира БОЕЦ.

Според гражданите лидерът на ГЕРБ напуска парламента не защото не му трябва имунитет, а защото му трябва имунитет.

"Неговият имунитет е във властта на премиера и ще стиска тази власт до край! Насила ще трябва да го вадим от джипката... БОЕЦ отново реагираме срещу беззаконието и наглостта на управляващата ни мафия внасяйки жалба във Върховния административен съд срещу тези противоконституционни решения на ЦИК", коментира още гражданската организация.

mediapool.bg