Кламер БГ - Новини: Съдът отмени наложената от КПКОНПИ глоба на Стойчо Кацаров

Съдът отмени наложената от КПКОНПИ глоба на Стойчо Кацаров

България

|
Четв, 16 Фев 2023г. 16:50ч.
Съдът отмени наложената от КПКОНПИ глоба на Стойчо Кацаров

Съдът отмени наложената от КПКОНПИ глоба на Стойчо Кацаров

Съдът е отменил наложената от КПКОНПИ глоба на бившия служебен здравен министър Стойчо Кацаров, съобщи самият той на сайта на неправителствената си организация Център за защита правата в здравеопазването. Кацаров попадна миналата година под атаките на ГЕРБ и бившия здравен министър в правителството на Бойко Борисов Костадин Ангелов. Ангелов и ГЕРБ подадоха в Специализираната прокуратура и КПКОНПИ сигнал срещу Кацаров за евентуални конфликт на интереси, закононарушения и престъпления по служба, обвинявайки го, че е работил в интерес на неправителствената си организация ЦЗПЗ.

Съдът обаче е отхвърлил тази хипотеза, посочвайки, че Кацаров е изпълнявал задълженията си като министър и подписана от него наредба не може да се приеме като облага в частна полза.

"На 20 юли миналата година ме глобиха, за това, че като министър "е подписал проект на Наредба за изменение и допълнение на Наредба № 1/ 2014г за утвърждаване медицински стандарт "Клинична лаборатория" /обн ДВ 13/ 2014/ в частен интерес на свързаното с него Сдружение "ЦЗПЗ". Глобата беше в размер на 5000 лева и допълнителна санкция в размер на 309.30 лева.

Тогава научих за санкцията на КПКОНПИ от медиите. Те не бяха счели за нужно да ме информират за решението си преди да разпространят информацията публично, вероятно с цел да не мога да защитя доброто си име пред обществото.

В няколко интервюта по повод на санкцията заявих категорично, че не се чувствам виновен и че ще оспоря санкцията на КПКОНПИ пред съда, както и постъпих. Казах също и поддържам и сега, че КПКОНПИ действа като бухалка на партия ГЕРБ за дискредитация на политически противници. ГЕРБ ме посочи за свой политически противник за това, че:

Разкрих пълната несъстоятелност на водената от тях в продължение на цяло десетилетие здравна политика.​_

Разкрих катастрофалното им управление на кризата с Ковид-19 и отговорността им за огромния брой жертви на епидемията.

Разкрих огромни злоупотреби извършени в сферата на здравеопазването от министри и няколко големи държавни болници, доведени до фалит от активисти на партия ГЕРБ.

Решението на съда, с което се установява, че наложената ми от КПКОНПИ глоба е незаконна, защото няма никакъв конфликт на интереси, е справедливо. То обаче не може да върне времето назад и да заличи петното оставено върху доброто ми име. За това макар и санкцията да е отменена, в крайна сметка поръчителите са постигнали целта си да ме дискредитират пред обществото", коментира Кацаров.

"КПКОНПИ беше създадена да следи за конфликт на интереси и да налага глоби и конфискация на имущество за това. Кой обаче следи дали членовете на КПКОНПИ не са в конфликт на интереси и кой ще глоби комисарите? Нима не е очевиден конфликт на интереси да си назначен с мнозинството на една партия и после по сигнал на нейни кадри да налагаш глоба на политически противник на същата партия без никакво законно основание?

Показателно за работата на този паразитен орган е, че нито едно от осемте лица санкционирани за корупция по глобалния закон Магнитски не са били санкционирани от КПКОНПИ.

Смяната на ръководството на комисията се налага, но това няма да реши проблема с корупцията, защото новите ръководители също ще са в зависимост от тези, които са ги избрали. Рано или късно и те ще се превърнат в бухалка на определени политически интереси и което е дори по-лошо, на икономически такива.

Никой политически орган не може да изземе и прави това, което по дефиниция принадлежи на независимата съдебна власт. Трябва ни работеща съдебна система, а не паразитни органи, имитиращи борба с корупцията", посочва Кацаров.

mediapool.bg