Кламер БГ - Новини: Съдът отказа да разпусне партия "Възраждане"

Съдът отказа да разпусне партия "Възраждане"

България

|
Пет, 26 Фев 2021г. 13:42ч.
Съдът отказа да разпусне партия "Възраждане"

Софийският градски съд категорично отхвърли искането на прокуратурата за разпускане на националистическата партия "Възраждане". Близо шест години след регистрацията на партията прокуратурата изненадващо откри, че има нарушения при нейната регистрация.

Съдът отхвърли аргументите на държавното обвинение с напомнянето, че данните е трябвало да бъдат изнесени няколко години по-рано. Социологическите агенции дават малко над 1% подкрепа за партията на Костадин Костадинов, което дава право на субсидии.

Прокуратурата настоява за разпускане на "Възраждане" заради незаконно учредяване. В иска се посочва, че партията е регистрирана след проведено учредително събрание с по-малко от 500 граждани с избирателни права. Представени са доказателства, че част от посочените като присъствали лица всъщност са пребивавали извън страната, други са били починали, а трети, отразени в списъците, всъщност не са присъствали. Сред представените декларации за индивидуално членство във "Възраждане" е имало и неистински такива, твърди прокуратурата.

"Възраждане" оспорва, че е регистрирана по надлежния ред и е участвала в редица проведени вече избори. Партията е подавала редовно годишни финансови отчети, а при извършвани одити не са констатирани нарушения.

Първоначалната съдебна регистрация на "Възраждане" е извършена на 2 февруари 2015 година пред Софийския градски съд.

Сега Софийският градски съд отказва да заличи партията и напомня на прокуратурата, че тя е имала представител в производството по регистрация пред съда преди шест години.

"Съдът е този, който извършва преценка дали са спазени изискванията на закона, подпомогнат от заключението на участващия прокурор, съблюдаващ обществения интерес и поддържане на законността", се казва в решението.

Преценката дали "Възраждане" е учредена законно е направено още през 2015 година. Тогава съдът е преценил, че представените доказателства изпълняват изискванията на закона. Прокурорът по делото се е съгласил с това изрично.

"Следователно, твърдените в исковата молба на прокуратурата обстоятелства във връзка с учредяването и регистрацията на партията са били в предметния обхват на проведеното преди около 6 години производство. Видно от доказателствата по делото, прокурорът не е упражнил и правото на протест срещу постановеното съдебно решение", казва съдия Венета Цветкова от Софийския градски съд.

Съдия Цветкова напомня на прокуратурата, че обществената нужда не налага разпускане на политическата партия, в чиято дейност не се откриват нарушения на закона или конституцията. Държавното обвинение не е представило доказателства в тази посока.

mediapool.bg