Кламер БГ - Новини: Съдът отказа да разгледа жалбата на дъщерята на Цветан Василев срещу ареста й

Съдът отказа да разгледа жалбата на дъщерята на Цветан Василев срещу ареста й

България

|
Ср, 23 Авг 2017г. 18:34ч.
Съдът отказа да разгледа жалбата на дъщерята на Цветан Василев срещу ареста й

Софийският градски съд (СГС) остави без разглеждане жалбата на дъщерята на Цветан Василев – Радосвета Василева, срещу прокурорското постановление за 72-часовия й арест, съобщиха от съда.

Причината е, че тя може да се обърне към седа едва, след като е задържана, което към този момент не е станало факт. СГС препраща Василева към Софийската апелативна прокуратура, която може да ревизира постановлението на колегите й от долната инстанция.

Миналата седмица стана ясно, че дъщерята на собственика на КТБ е обвинена за пране на над 2.6 млн. лв., както и че Софийската градска прокуратура (СГП) я е обявила за издирване и е издала европейска заповед за задържането й.

Това се разбра от писмо на майка й Антоанета Василева до президента Румен Радев, в което тя го информираше, че Радослава е разследвана за закупуването на двустаен апартамент във Варна с пари, дарени от баща й. Съпругата на Цветан Василев определи обвинението на дъщеря си като "зашеметяващо", посочвайки, че то е образувано в отговор на опита на банкера да търси закрила от САЩ по силата на закона "Магнитски".

Впоследствие Радосвета Василева атакува постановлението за ареста й, но в сряда съдия Атанас Н. Атанасов отказа да разгледа жалбата й, мотивирайки се, че тя е недопустима, тъй като е подадена преждевременно.

"Атакуваното постановление е било издадено в отсъствие на обвиняемата Радосвета Василева и същата не е била задържана на това основание нито преди, нито към настоящия момент, за да е налице задължение на съда за произнасяне по същество на частната жалба. Такова право би възникнало евентуално в бъдеще, при задържане на лицето на това основание, каквото към настоящия момент не е реализирано", посочва СГС.

Съдия Атанасов добавя още, че тези прокурорски постановления могат да се обжалват пред по-горната прокуратура. Фактът, че обвиняемата все още не е задържана не е пречка в тази процедура. Разпореждането не е окончателно и подлежи на обжалване пред Софийския апелативен съд в 7-дневен срок.

mediapool.bg