Кламер БГ - Новини: Съдът е върнал незаконно в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Съдът е върнал незаконно в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова

България

|
Пон, 10 Дек 2018г. 19:12ч.
Съдът е върнал незаконно в ареста Десислава Иванчева и Биляна Петрова

Специализираният апелативен наказателен съд е върнал незаконно в ареста бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и заместничката й Биляна Петрова. Това става ясно от проверката на тримата върховни съдии по делото "Иванчева".

На 16 ноември първоинстанционният Специализиран наказателен съд пусна под домашен арест Иванчева и Петрова, позовавайки се на медицинската експертиза за двете жени. Съдия Иво Хинов обяви, че те са в лошо състояние, което влияе върху възможностите им да си организират защитата по воденото срещу тях дело за корупция.

Още същата вечер прокуратурата поиска връщането им в ареста пред спецапелативния съд. Втората инстанция незабавно стори това, спирайки изпълнението на акта на първата инстанция. Проверката на върховния съд показва, че това решение на апелацията е в нарушение на Наказателно-процесуалния кодекс (НПК). Апелативният съд е трябвало да даде 7 дни на двете подсъдими да направят възражение срещу протеста на прокуратурата.

Но това не е единственото нарушение на специализирания апелативен съд. Магистратите са провели заседанието си в нарушение на Правилника за администрацията в съдилищата, приет с решение на Висшия съдебен съвет.

Отделно двете жени са върнати в ареста без апелативният съд да разполага с пълния протокол от заседанието на първата инстанция, която ги е пуснала под домашен арест. Фрапиращо е, че решението за пускането на двете подсъдими под домашен арест е било отменено още преди да е подписано от съдебните заседатели, т.е. изобщо не е бил налице годен съдебен акт, който да бъде отменен.

На 6 декември апелативният спецсъд потвърди решението си за ареста на Иванчева и Петрова в редовно заседание, проведено по процесуалните правила. Въпреки това е ясно, че между 16 ноември и 6 декември двете са оставени в ареста с компрометиран съдебен акт.

Снимки на килията на Иванчева и Петрова бяха разпространени преди две седмици от омбудсмана Мая Манолова, която има изключителни правомощия да съблюдава за спазването на правата на арестантите и затворниците. Тя обяви, че условията в килията не отговарят дори на минималните изисквания за този род институции.

По-късно правосъдният министър Цецка Цачева защити условията в столичните арести и по-специално общия вид на килията на Иванчева и Петрова. Тя призна тогава, че килията изглежда стряскащо, особено тоалетната в нея, но каза, че много българи все още ползват външни тоалетни.

mediapool.bg