Кламер БГ - Новини: Съдът даде зелена светлина за покупката на медицинските хеликоптери

Съдът даде зелена светлина за покупката на медицинските хеликоптери

България

|
Вт, 21 Фев 2023г. 12:16ч.
Съдът даде зелена светлина за покупката на медицинските хеликоптери

Съдът даде зелена светлина за покупката на медицинските хеликоптери

Върховният административен съд даде зелена светлина на Министерството на здравеопазването да приключи процедурата по пряко договаряне на медицински хеликоптери с италианската компания "Леонардо". Съдът потвърди определението на Комисията за защита на конкуренцията (КЗК), която преди десетина дни отхвърли жалбата на американската компания "Бел Текстрон Инк.“ (Bell Textron Inc.) срещу процедурата по пряко договаряне, в която не е участник.

Именно поради това върховните магистрати приемат за правилни изводите на КЗК, че жалбоподателят не е доказал качеството си на заинтересовано лице, което би могло да оспори решението за откриване на процедурата. Определението на съда е окончателно.

МЗ е спазило процедурата

Съдът посочва, че в случая се касае за процедура по пряко договаряне, която е организирана след неуспешна открита обществена поръчка, която е прекратена. Процедурата по пряко договаряне възпроизвежда без съществени изменения първоначалните условия от предходната открита процедура. Същевременно законодателят изрично е предвидил, че когато има прекратена процедура и подадените оферти по нея отговарят на условията, но надвишават финансовия ресурс, възложителят може да пристъпи към процедура по пряко договаряне, като покани всички участници от първата. В случая с процедурата на МЗ – италианската компания "Леонардо" беше единствен участник, но офертата й надвишаваше заложената прогнозна стойност. Затова МЗ пристъпи към пряко договаряне, като запази финансовите параметри от предходната процедура, но предвиди опция за национално съфинансиране.

В процедурата по пряко договаряне МЗ заложи прогнозна стойност от 135 593 113 лв. без ДДС, колкото е европейското финансиране по Националния план за възстановяване и устойчивост и оперативната програма "Региони в растеж". Това е цената за 6+2 хеликоптера, т.е. за 8 хеликоптера, като придобиването на двата допълнителни е по избор на българската държава. Само за шестте хеликоптера цената е 123 363 956 лв. без ДДС. Този път МЗ предвиди опция за осигуряване на допълнително национално съфинансиране, ако поръчката се възложи на цена, която надвишава прогнозната стойност от 135.5 млн. лв. "Леонардо" от своя страна даде оферта от 160 млн. лв. за 8 хеликоптера.

Съдът потвърждава, че МЗ е било длъжно да покани именно италианската компания, която е единствен участник от първата процедура.

Американската компания "Текстрон" не оспорва обстоятелството, че не е подала никаква оферта в предходната открита процедура и затова само заявеното намерение за участие в предходна процедура не е достатъчно, за да обоснове качеството й на заинтересовано лице.

Чака се развръзка и по процедурата за наем на хеликоптер

Определението на съда отваря врата за приключване на процедурата по пряко договаряне и подписване на договор между МЗ и "Леонардо" за покупката на медицинските хеликоптери.

Същевременно и процедурата за наем на медицински хеликоптер на държавната фирма "България Хели Мед Сървиз" се обжалва в съда от фирмата-фантом "Уилинк" ООД. Нейната жалба и искане за спиране на процедурата бяха отхвърлени от КЗК, като представител на фирмата дори не се яви да защити мотивите си пред комисията. Но в последствие обжалва решението на КЗК пред съда, с което допълнително бави процедурата. До дни се очаква развръзка и по тази процедура.

mediapool.bg