Кламер БГ - Новини: Съдия Нели Куцкова се пенсионира

Съдия Нели Куцкова се пенсионира

България

|
Вт, 07 Юни 2022г. 16:29ч.
Съдия Нели Куцкова се пенсионира

Съдия Нели Куцкова се пенсионира

Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет взе решение за пенсионирането на известната съдийка Нели Куцкова, която на 21 юни навършва 65 години. По време на дългата си кариера съдия Куцкова бе един от най-смелите защитници на независимостта на съда и реформирането на съдебната система.

ВСС отличи съдия Куцкова с "личен почетен знак първа степен – златен" и с 1000 лв. награда, съобщава lex.bg.

"Съдия Куцкова е съдия, който с последователно и отговорно отношение към развитие на правораздаването и отстояване на съдийската независимост, ще остане емблема. Пожелавам ѝ здраве и успешни възможности за реализация на натрупаните опит и познание, включително в областта за развитие на съдебната система и реформата на правната система", каза членът на ВСС Атанаска Дишева.

Нели Куцкова правораздава в Софийския апелативен съд. Тя е бивш председател на Съюза на съдиите в България, бивш член на Висшия съдебен съвет и кандидат за вицепрезидент през 2001 година заедно с президента Петър Стоянов.

Нели Куцкова е родена на 21 юни 1957 г. в Априлци. Завършва Немската езикова гимназия в София, а през 1981 г. завършва "Право" в Юридическия факултет на Софийския университет.

Тя започва кариерата си през 1982 г. като стажант-съдия в Софийския градски съд. Между 1986 г. и 1991 г. е районен съдия в Първи районен съд в София, негов зам.-председател и председател.

През 1993 г. става председател на Софийския окръжен съд. Оглавява го до 2004 г., когато остава редови съдия в същия съд. От ноември 2008 г. е съдия в Софийския апелативен съд. През цялата си професионална кариера е разглеждала основно граждански дела.

През 1992-1993 г. Нели Куцкова беше зам.-министър на правосъдието в служебния кабинет на Стефан Софиянски. От 1999 г. до 2003 г. беше член на Висшия съдебен съвет.

mediapool.bg