Кламер БГ - Новини: Съдийският съюз призова депутатите да видят какво върши инспектор Точкова

Съдийският съюз призова депутатите да видят какво върши инспектор Точкова

България

|
Вт, 08 Дек 2020г. 17:55ч.
Съдийският съюз призова депутатите да видят какво върши инспектор Точкова

Съюзът на съдиите в България призова парламентът да обсъди действията на съдебния инспекторат и неговия ръководител Теодора Точкова по казуса "ЦУМ-гейт". Институцията правеше проверка на срещата между тогавашния главен прокурор Сотир Цацаров и издателя на в. "Сега" Сашо Дончев" в офиса на бившия член на висшето ръководство на БСП Георги Гергов в ЦУМ.

Вече над 4 месеца Теодора Точкова отказва да изпълни влязло в сила съдебено решение, което я задължава да предостави достъп до мотивите за прекратяване на въпросната проверка, съобщи "Свободна Европа". Делото за достъп до информация бе спечелено от гражданският активист Николай Неделчев, но той така и не може да си получи информацията, защото главният съдебен инспектор поиска отмяна на окончателното съдебно решение.

През ноември Върховният административен съд отхвърли искането на Точкова и я задължи да предостави на Неделчев поисканата информация. Това още не се е случило. Главният съдебен инспектор три пъти отказва да отговори на поставени ѝ от Свободна Европа въпроси за причините за поведението ѝ по случая.

Съюзът на съдиите напомня колко важен е казусът "ЦУМ-гейт", защото се е превърнал в "илюстрация на проблемите в прокуратурата" и липсата на ефективно средство за контрол върху главния прокурор. Организацията коментира, че Точкова създава нова опасност за авторитета на правосъдието, като дискредитира вярата на обществото в независимостта на инспектората, който проверява почтеността на съдиите, прокурорите и следователите. Така инспекторатът сам се превръща в опасност за върховенството на правото и за генериране на корупция.

Мандатите на Теодора Точкова и съдебните инспектори изтекоха през пролетта на тази година, те продължават да стоят на позиция. Членовете на инспектората се избират квалифицирано мнозинство от 160 депутатски гласа.

"Разчитаме, че този път, уважаема госпожо председател на 44-то Народно събрание и уважаеми народни представители, ще демонстрирате адекватна на високото Ви назначение позиция, като отговорно подходите към правомощията си, за да не допуснете компрометиране на разделението на властите и независимостта на съдебната власт", гласи призивът на ССБ към Цвета Караянчева.

Сходни са действията на инспектората и по първото дело за достъп до информацията от "ЦУМ-гейт", заведено от журналистката Доротея Дачкова от вестник "Сега" и спечелено от нея на първа инстанция. Тогава главният инспектор отново не изпълнява съдебния акт и подава касационна жалба.

mediapool.bg