Кламер БГ - Новини: Съдиите получиха илюзорни права да предлагат кой да разследва Гешев

Съдиите получиха илюзорни права да предлагат кой да разследва Гешев

България

|
Вт, 19 Ян 2021г. 18:57ч.
Съдиите получиха илюзорни права да предлагат кой да разследва Гешев

Членовете на Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет ще получат право да номинират кандидати за специален разследващ прокурор, който да може да разследва независимо ръководство на държавното обвинение. Това е новото предложение на ГЕРБ за промени в Наказателно-процесуалния кодекс и Закона за съдебната власт, цитирано от специализирания сайт lex.bg.

Управляващата партия прави няколко редакции в първоначалните си предложения за създаването на фигурата на т.нар. независим прокурор. Всички те са насочени към маскирането на статуквото в съдебната власт за пред Европейската комисия, която очаква от премиера Бойко Борисов предложения за съществени реформи.

Първата и най-важната нова промяна е разширяването на кръга от членове на ВСС, които имат право да издигат кандидати. Досега виждането на ГЕРБ беше, че човекът, който ще може да разследва главния прокурор, трябва да бъде номиниран от членове на Прокурорската колегия във ВСС. Както е известно, тази колегия е под пълния контрол на главния прокурор Иван Гешев, което означава той да посочва човека, който да го разследва.

Новото предложение на ГЕРБ реално не променя нищо, освен да симулира конкуренция при избора на специалния разследващ прокурор. В такава ситуация накрая отново ще бъде избран фаворитът на Иван Гешев, като се имат предвид реалностите във ВСС.

За по-голяма убедителност ГЕРБ решава да увеличи и мнозинство във ВСС, което е необходимо за избора на независимия прокурор. Досега то бе 13 души, но е увеличено на 15.

Мнозинството във ВСС, от което част е и главният прокурор, е съставено от около 20 души. Опозицията в съдебния съвет може да достигне максимум петима членове, при това не по всички въпроси.

Магистрат, който желае да заеме длъжността на независим прокурор, ще може и сам да се предложи, но опашка от желаещи не се очаква.

Венецианската комисия към Съвета на Европа обясни неколкократно на българските власти, че реформа на прокуратурата е невъзможна преди реформата на Висшия съдебен съвет, където главният прокурор има незаобиколимо влияние.

ГЕРБ продължават да игнорират препоръките на комисията, които сами са поискали на три пъти.

ГЕРБ предлагат по-кратък мандат на прокурора, разследващ главния. Първоначалната им идея беше мандат от 7 години, но сега е ограничен до 5. Независимостта на магистрата трябва да се гарантира от факта, че след края на мандата му той може да излезе от системата на прокуратурата и да стане съдия.

За първи път по изключение се въвежда съдебен контрол над отказите за образуване на досъдебно производство срещу главния прокурор, както е изискването на решението по дело "Колеви срещу България". Това постановление на прокурора по разследването срещу главния прокурор подлежи на обжалване пред Специализирания наказателен съд в седемдневен срок от получаването на преписа.

Проблемът е, че изпълнението на решението по делото "Колеви срещу България" може да се случи само с промяна в конституцията. Според член. 6 ал. 2 от основния закон всички граждани са равни пред закона и не се допускат изключения заради общественото положение. За останалите български граждани подобен съдебен контрол не се допуска. Поради това предложението на ГЕРБ е откровено противоконституционно.

mediapool.bg