Кламер БГ - Новини: Съдиите от Благоевград не се оказаха достатъчно важни за ВСС

Съдиите от Благоевград не се оказаха достатъчно важни за ВСС

България

|
Вт, 05 Март 2019г. 15:26ч.
Съдиите от Благоевград не се оказаха достатъчно важни за ВСС

Висшият съдебен съвет (ВСС) няма да изслуша съдиите от наказателното отделени на благоевградския окръжен съд, които преди седмица заявиха, че атмосферата в съда е нетърпима. Вместо това ВСС възложи на председателя на Софийския апелативен съд Даниела Дончева да направи проверка в Благоевград.

Миналата седмица осем съдии поискаха да бъдат изслушани от съдебния съвет. Те заявиха, че председателят на съда Катя Бельова е предложила на гражданските съдии да не дават дежурства в празнични дни, което значи, че цялата тежест ще падне върху наказателното отделение. Отделно, те твърдят, че проблемите на отделението им се неглижират и от месеци то е без ръководител въпреки сериозната му натовареност.

Предложението за изслушване на благоевградските съдии бе внесено в съвета от шефа на Върховния касационен съд Лозан Панов. Той припомни, че в други сходни ситуации ВСС е изслушвал магистрати от софийските съдилища. Мнозинството в съдийската колегия обаче не прие.

Изслушване не е нужно, защото няма нужда то да се гледа по телевизора, обясни Драгомир Кояджиков (заседанията на колегията са публични и се излъчват и онлайн б.р.). Според него така ще се преекспонира проблемът. Кояджиков предложи членове на ВСС да отидат на място в Благоевград.

В крайна сметка бе прието предложението на председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков – материалите да се изпратят в апелативния съд, който е горна инстанция за магистратите от Благоевград, за да се извърши проверка.

mediapool.bg