Кламер БГ - Новини: Съдии се събират за протест пред ВСС

Съдии се събират за протест пред ВСС

България

|
Вт, 15 Септ 2020г. 13:53ч.
Съдии се събират за протест пред ВСС

Съдии от Софийския районен съд (СРС) ще се съберат в сряда сутринта пред Висшия съдебен съвет, за да изразят протеста си срещу въвеждането на проблемната Единна информационна система на съдилищата (ЕИСС). Магистратите ще внесат второ искане за решаване на проблемите с новия софтуер. По-рано този месец над 130 съдии от Софийския районен съд обявиха, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Съюзът на съдиите в България, съдии от Софийския районен съд и техни колеги от цялата страна са силно недоволни от новия програмен продукт за съдебната система, който трябва да стане гръбнак на бъдещото електронно правосъдие. Уеб базираната информационна система управлява административните процеси в съдилищата и е разработена от държавната ИТ фирма "Информационно обслужване". Общата стойност на проекта за въвеждане на електронно правосъдие е близо 6 милиона лева.

Магистратите твърдят, че системата е изключително бавна за работа. Процеси, които досега са управлявани с три действия, вече ще се нуждаят от десетократно по-големи усилия. Това включва многократно въвеждане на електронен подпис за качване на документ в системата, оплакват се съдии. Софийският районен съд разглежда годишно стотици хиляди дела и една тромава деловодна система може да предизвика пълен блокаж на институцията.

Координаторът на проекта за въвеждане на системата от страна на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) Вероника Имова отхвърля критиките. Тя призовава недоволните първо да прочетат документацията на системата (в размер 2000 страници) преди да говорят. Главният прокурор Иван Гешев заподозря недоволните като врагове на държавата, които искат да изпросят критиките на Брюксел в следващия доклад за България.

Съдиите обаче не се отказват от позицията си. Те призовават цялата юридическа общност за съвместни действия за въвеждане на електронно правосъдие, което е още по-важно в условията на пандемията, Съдиите се обръщат за подкрепа и към всички останали свои колеги, както и към адвокатите.

"Единението ни прави истинската държавна власт, която може и трябва да поеме отговорност за условията си на труд и натовареността си", се казва в призива на районните съдии от София.

Призивът към адвокатурата е: "Подкрепете ни, защото електронното правосъдие е легитимна държавна цел за подобряване на администрирането и публичността на правосъдието! Заедно с Вас можем да постигнем тази цел, като не позволим да се компрометира електронното правосъдие чрез внедряване на негодни и времеемки технически способи".

Магистратите апелират ВСС, че проблемът с прекомерната натовареност на съдиите може да бъде утежнен непреодолимо с една тежка за работа информационна система. Според тях е пълен абсурд кадровиците на съдебната власт да искат от съдии да работят с една проблемна система, докато тя бъде поправена в движение. Аргументите на мнозинството във ВСС са, че така няма да се връщат пари на ЕК и ще бъдат спестени критики в доклада за върховенството на закона в България.

"Още по-малко нормално е да започва работа с тази некачествена изработка, при положение че са на разположение доказали ефективността си системи. Ако ВСС действително осъществява "добро управление", ако проявява грижата на добър стопанин, той няма да бърза да приеме некачествената изработка, за да даде начало на гаранционните срокове и да разходва от допълнително предвидените човекочасове дейности на разработчика", казват съдиите. ВСС взе решение за внедряване на системата преди близо два месеца.

mediapool.bg