Кламер БГ - Новини: Съдии призоваха ВСС да чуе какви ги говори Валери Симеонов

Съдии призоваха ВСС да чуе какви ги говори Валери Симеонов

България

|
Ср, 28 Окт 2020г. 15:53ч.
Съдии призоваха ВСС да чуе какви ги говори Валери Симеонов

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебния съвет (ВСС) да покаже отношението си към последните изказвания на Валери Симеонов. Лидерът на НФСБ направи гневно изявление пред вестник "24 часа" заради отхвърления му иск срещу Слави Трифонов.

Върховният касационен съд отхвърли претенциите на Симеонов към шоумена и лидер на партия "Има такъв народ", който бе казал преди три години в шоуто си, че войници са спали в хотела на националиста, което било конфликт на интереси.

"Такова съдебно решение би било позор за селски съд в Буркина Фасо. Решението е изключителен позор за съдебната система и екзекуция на закона – достатъчно е човек да го прочете, нищо повече", казва Симеонов пред "24 часа".

Той изразява съмнения към това, че съставът на върховния съд е обявил акта си два дни след заседанието. "Аз такъв случай не знам, което ме убеждава, че решението е било написано предварително, вероятно под диктовка и просто е било препечатано, пуснато и публикувано на втория ден", казва лидерът на НФСБ.

Заместник-председателят на Народното събрание допълва, че не е виждал по-позорно решение на българския съд. То било постановено поради страх "да не ги метнат бТВ и "Шоуто на Слави".

Съюзът на съдиите обръща внимание, че коментарът на съдебното решение е направен от лице с висок ранг в йерархията на държавната власт, заемащо висша представителна длъжност в законодателния орган на републиката, който олицетворява достойнството на нацията.

Използваните от г-н Симеонов неприемливи квалификации по отношение на Върховния касационен съд и за съдиите, постановили решението, грубо уронват авторитета на независимата съдебна власт и накърняват човешкото и професионално достойнство на съдиите. Същевременно изявлението на г-н Симеонов няма информативна стойност, тъй като не съобщава факти, а разпространява внушения, които очевидно имат за цел да злепоставят върховната съдебна инстанция в Република България", се казва в позицията на организацията.

Съдийският съюз напомня, че висшите представители на държавните власти следва да се въздържат от публични коментари и оценки, с които неоснователно рушат авторитета на правосъдието и поставят под съмнение върховенството на правото.

"В настоящия случай поведението на г-н Симеонов е неприемливо на още по-силно основание – той се възползва от служебното си качество, за да коментира публично свой частен казус, с което накърнява авторитета и на законодателния орган на държавата", се казва в позицията на ССБ.

Организацията призовава ВСС да предприеме конкретни действия, чрез които да се защити доброто име на засегнатия съдия и да се противодейства на използването на медиите за злепоставящи правосъдието кампании.

mediapool.bg