Кламер БГ - Новини: Съдебната власт може да плаща от джоба си за делата в Страсбург

Съдебната власт може да плаща от джоба си за делата в Страсбург

България

|
Четв, 08 Юли 2021г. 13:48ч.
Съдебната власт може да плаща от джоба си за делата в Страсбург

Янаки Стоилов, снимка БГНЕС

В близко бъдеще съдебната власт може да започне да плаща от своя бюджет обезщетенията, присъдени на българските граждани от Европейския съд по правата на човека в Страсбург. Това съобщи правосъдният министър Янаки Стоилов пред Висшия съдебен съвет в четвъртък.

В момента парите се изплащат от Министерския съвет, но сред министрите от служебния кабинет има недоволство по този въпрос. Стоилов разказа, че негови колеги в кабинета са поставили въпроса защо съдебната власт не плаща обезщетенията, след като в повечето случаи България е осъждана заради действията на магистратите.

"Тази практика вероятно ще се актуализира и такива средства в бъдеще ще бъдат за сметка на бюджета на съдебната власт. Когато става дума за повтарящи се нарушения, би трябвало да се отразят при атестирането на съответните магистрати. Това трябва да бъде един от факторите за цялостната им оценка от дейността", коментира Стоилов.

Ако решенията на съда в Страсбург започнат да се отразяват сериозно на кариерното развитие на българските магистрати, това би било една малка революция в съдебната система. И в момента Законът за държавния служител предвижда възможността държавата да завежда регресни искове срещу конкретни служители, които са станали причина за осъждането й. Този механизъм обаче на практика не се използва, защото трябва да се докаже, че деянието е извършено умишлено или е проявена груба небрежност.

Включването на решенията на съда в Страсбург в магистратските атестации би могло частично да компенсира нежеланието на държавата да завежда регресни искове срещу хората, чиито решения са довели до нанесени вреди за десетки хиляди левове.

Сумата, която всяка година Министерският съвет изплаща за обезщетения по делата пред Страсбург, не е особено голяма – между 1.5 и 2 милиона лева. Бюджетът на съдебната власт лесно би поел този ангажимент, без да се правят големи промени, но това може да засегне частично размера на годишните бонуси за магистратите.

mediapool.bg