Кламер БГ - Новини: Съд постанови, че банки могат да предават на Конгреса документи за финаните на Тръмп

Съд постанови, че банки могат да предават на Конгреса документи за финаните на Тръмп

Свят

|
Четв, 23 Май 2019г. 12:55ч.
Съд постанови, че банки могат да предават на Конгреса документи за финаните на Тръмп

Федерален съдия в щата Ню Йорк отхвърли иска на президента на САЩ Доналд Тръмп, на членове на неговото семейство и на групата компании "Тръмп организейшън" да бъдат блокирани призовки от Конгреса на САЩ, изискващи от две банки финансови документи, отнасящи се до бизнес връзките им с президента, предаде Асошиейтед прес.

Съдия Едгардо Рамос от Южния окръжен съд на щата, след като изслуша ищците и представителите на две комисии от Камарата на представителите, изказа мнение, че Тръмп и неговата компания едва ли ще постигнат своето при съдебно разглеждане на твърденията им, че призовките, изискващи съответните финансови документи от Дойче банк и банка "Кепитъл 1" са незаконни и неконституционни. Според Рамос призовките служат на "легитимна законодателна цел".

Адвокатите на двете конгресни комисии посочиха, че имат нужда от достъп до тези документи на двете банки, за да разследват вероятна "чуждестранна намеса в политическия процес в САЩ".

Дойче банк е отпуснала на компанията на Тръмп за недвижими имоти над 2 млрд. долари заеми през годините преди избирането на Тръмп за президент. Чрез това разследване, както отбелязва вестник "Ню Йорк таймс", американските законодатели се надяват да разкрият връзките между Тръмп и представители на Русия.

В същото време щатското законодателно събрание на Ню Йорк одобри вчера два законопроекта, които разрешават на данъчните органи на щата да предават на Конгреса на САЩ данъчните декларации на Тръмп, предаде телевизия Си Ен Ен.

Единият от законопроектите разрешава на шефа на данъчната служба на щата да изпълнява искания на комисии на Конгреса на САЩ, отнасящи се до доходите, разходите и данъчното облагане. Вторият съдържа уточнение, според което става дума за данъчна информация за лица, намиращи се на изборни длъжности.

Очаква се губернаторът на щата Ендрю Куомо да подпише двата закона и това ще стане пореден етап в ожесточената борба между Тръмп и демократите относно достъпа до неговите данъчни декларации.

mediapool.bg