Кламер БГ - Новини: Съветът на Европа открито не хареса как ГЕРБ иска да се разследва Гешев

Съветът на Европа открито не хареса как ГЕРБ иска да се разследва Гешев

България

|
Пон, 25 Ян 2021г. 15:46ч.
Съветът на Европа открито не хареса как ГЕРБ иска да се разследва Гешев

Съветът на Европа официално уведоми българските власти, че разглежда предлаганата от ГЕРБ реформа на прокуратурата като “временно“ решение, което не дава отговор на всички висящи въпроси за отчетността на главния прокурор.

Преди седмица ръководителят на отдел "Човешки права" към Съвета на Европа Кристоф Поарел е изпратил до България две писма с препоръки по темата. Той е отбелязъл, че предложенията на ГЕРБ за създаването на независим прокурор, който да разследва при нужда Иван Гешев, имат множество уязвими точки.

Поарел настоява за въвеждане на повече мерки за отчетност на специалния независим прокурор и възможност тойда използва пълноценно полицията при своите разследвания. Това означава специалният прокурор да получи полицаи, които да бъдат изцяло под неговия контрол, по подобие на общинската полиция. В противен случай полицията е длъжна да изпълнява разпорежданията на редовите прокурори, които са на подчинение на главния прокурор.

В новите предложения ГЕРБ е съобразила част от препоръките на Съвета на Европа, предвиждайки специалният прокурор да може да става съдия след края на мандата си, за да спечели възможност за пълна еманципация. Отделно бе предвиден съдебен контрол върху актовете на независимия прокурор, включително върху евентуален отказ да започне разследване срещу главния прокурор. Проблемът тук е, че съдебният контрол ще се осъществява от Специализирания наказателен съд, а не от общите съдилища.

Управляващите все още не са изпълнили настояването на Съвета на Европа за създаване на ясни правила за отстраняване на главния прокурор при всички възможни ситуации. Кристоф Поаре пише, че Прокурорската колегия във Висшия съдебен съвет не бива да има механизми да блокира избора на специален прокурор, а предложението на ГЕРБ позволява това.

Поаре допълва, че мандатът на бъдещия специален прокурор трябва да е ограничен до три години, за да може да се измисли постоянен механизъм за разследване на главния прокурор в близко бъдеще.

Какво предлага ГЕРБ

Преди дни ГЕРБ внесе нови предложения за процедура по избор на специалния независим прокурор, които безспорно са стъпка напред в посока гарантирането на неговата независимост. Едно от предложенията е членовете на Съдийската колегия във Висшия съдебен съвет да получат право да номинират кандидати за специален разследващ прокурор, който да може да разследва ръководството на държавното обвинение.

Допореди това виждането на ГЕРБ беше, че човекът, който ще може да разследва главния прокурор, трябва да бъде номинирансамо от членове на Прокурорската колегия във ВСС. Както е известно, тази колегия е под пълния контрол на главния прокурор Иван Гешев, което означава той да посочва човека, който да го разследва.

Новото предложение на ГЕРБ реално не променя нищо, освен да симулира конкуренция при избора на специалния разследващ прокурор. В такава ситуация накрая отново ще бъде избран фаворитът на Иван Гешев, като се имат предвид реалностите във ВСС.Мнозинството във ВСС, от което част е и главният прокурор, е съставено от около 20 души. Опозицията в съдебния съвет може да достигне максимум петима членове, при това не по всички въпроси.

Венецианската комисия към Съвета на Европа вече три пъти обясни подробно на българските власти, че реформа на прокуратурата е невъзможна преди реформата на Висшия съдебен съвет, където главният прокурор има незаобиколимо влияние.Това е причината Кристоф Поаре да настоява за кратък тригодишен мандат за бъдещия независим прокурор.

Съветът на Европа смята, че е по-добре българските власти да започнат да правят някаква реформа, макар и временна, отколкото безвремието в София да продължава.

ГЕРБ обаче продължават да игнорират препоръките на Венецианската комисия, които са за конституционна реформа, която да намали влиянието на главния прокурор във ВСС и политическата намеса при кадруването на съдии.

mediapool.bg