Кламер БГ - Новини: Съветник от ВМРО има три седмици, за да докаже, че не лобира за ремонт на надути цени в София

Съветник от ВМРО има три седмици, за да докаже, че не лобира за ремонт на надути цени в София

България

|
Пет, 27 Ноем 2020г. 18:05ч.
Съветник от ВМРО има три седмици, за да докаже, че не лобира за ремонт на надути цени в София

Общинският съветник от ВМРО и председател на транспортната комисия в Столичния общински съвет (СОС) Карлос Контрера получи три седмици отсрочка, до следващото заседание на СОС, за да докаже, че не лобира за ремонт на надути цени на общежитие на "Столичен автотранспорт" в София. До тази развръзка се стигна след информация от "Спаси София", че ремонтът на общежитието в Дружба се случва на повишени в пъти цени. В отговор на това твърдение самият Контрера предложи отлагане на гласуването и се зарече да публикува действителните разходи на сайта на СОС.

Изненадващо, по време на заседанието стана ясно, че ремонтът вече е започнал, макар и без осигурено финансиране. Борис Бонев попита как е възможно това без одобрението на СОС, но отговор не последва, защото според председателя на съвета Елен Герджиков това е въпрос към самото дружество, а не към съветниците.

"Спаси София": В пъти са завишени цените

"Карлос Контрера от ВМРО ще се опитат да го пробутат през Общинския съвет да финансира тази потресаваща вакханалия. Ако успеят да го направят, всички софиянци ще плащаме щедро – 62 000 лв. за скеле, 12 000 лв. за премахване на балатуми, wireless точки за 10 000 лв. и усилвател за телевизионен сигнал за 16 354 лв.", алармира още в четвъртък преди заседанието "Спаси София". Борис Бонев уточни, че Столичният автотранспорт е сключил договор за ремонт на панелно общежитие за близо 3 млн. лв. или по 1852 лв./кв.м. (950 евро/кв.м.).

От "Спаси София" добавят, че е предвидено закупуване на климатици на цена от 5986 лв., докато пазарната била 2600 лв. И още за топлоизолация общината ще плаща по 64 лв. на квадрат, докато пазарната цена била 10-15 лева. Не на последно място се предлага общинският бюджет да плаща за единична тоалетна цена от 382 лева, докато пазарната била от 120 до 200 лева. И още виж таблицата.

Сравнение, направено от "Спаси София"

Ремонтът стартиран без финансиране

И общинският съветник от БСП Иван Таков, също като Борис Бонев на самото заседание попита защо през май изп. директор на "Столичен автотранспорт" Слав Монов е подписал договор без осигурено финансиране. Реално договорът е за над 3 млн. лв. с ДДС, от които не достигат 466 000 лв., искани сега от Специализирания общински приватизационен фонд, направление "Инвестиции и придобиване на ДМА".

Проверка на Mediapool в самия доклад, внесен от зам.-кмета по финансите Дончо Барбалов, установи, че ремонтът е стартиран без осигурено финансиране.

"Транспортният оператор е провел процедура, на основата на която е избран изпълнител и е сключен договор, но без осигурено финансиране. В условията на епидемията от Covid-19, характеризиращи се със спад на пътникопотока, респ. на приходите, дружеството не разполага с финансови средства да извърши за своя сметка реконструкцията и ремонта на общежитието. Без целево финансиране ремонтът на общежитието ще се отложи за неопределено време", пише в доклада, в който се цитира изп.-директор на общинската фирма Слав Манолов.

Със средствата е предвидено да се направи енергийна ефективност на сградата, преработка и подмяна на електрическата инсталация - силно и слаботокова, преработка и подмяна на ВиК инсталация, я също и на самото разпределение на сградата. И още основен ремонт на покривната плоча, подмяна на ламаринените обшивки и шапки на комините, подмяна на стара дограма с нова. Основен ремонт - полагане мазилки и латекс по стените, изграждане на енергийно-ефективно осветление и др.

Договорът е сключен с консорциума "Лидер инженеринг 2019", представляван от Александра Писарска.

Карлос Контрера: Това са спекулации, ще публикувам истинските цени на сайта на СОС

От своя страна по време на заседанието Карлос Контрера определи изнесените цени по ремонта от "Спаси София" като спекулации и обеща да публикува истинските цени по ремонта на сайта на СОС.

Затова той предложи и точката да се отложи за следващия общински съвет.

Реално, така си спечели и три седмици отсрочка, защото едва за тогава е фиксирано следващо заседание.

mediapool.bg