Кламер БГ - Новини: Схемата на Божков тръгва от кабинета "Орешарски"

Схемата на Божков тръгва от кабинета "Орешарски"

България

|
Нед, 07 Юни 2020г. 14:07ч.
Схемата на Божков тръгва от кабинета "Орешарски"

Схемата с по-ниското облагане на хазартните фирми на Васил Божков тръгва още от кабинета "Орешарски", показват официални данни на Държавната комисия по хазарта (ДКХ).

Новият вид облагане на хазарта – 15% такса за офлайн операторите и 20% такса за онлайн хазарта, е в сила от 1 януари 2014 г. Различното облагане целеше офлайн операторите да плащат повече, защото 15-те процента се начисляват върху всички постъпления от залози, а онлайн сайтовете да се облагат по-ниско, тъй като 20-те процента се дължат върху много по-малка основа – разликата между постъпленията и раздадените печалби.

Две от хазартните дружества на Божков - "Евробет" и "Еврофутбол" (по това време с участието и на братя Найденови), са започнали да плащат по-изгодната такса още в началото на 2014 г., става ясно от отговори на Държавната комисия по хазарта на запитване на "Капитал". От ведомството потвърдиха данните и пред Mediapool.

От регулатора посочват, че дружеството за спортни залози "Еврофутбол" е внесло такса 15% върху оборота през януари 2014 г., а след това до края на годината е декларирало и плащало държавна такса в размер на 20% върху стойността на получени такси и комисиони. Информацията е на база подадени декларации от компанията.

"Евробет" пък е плащало 15% върху оборота през януари и февруари 2014 г., а след това също е декларирало и внасяло 20% върху получени такси и комисиони.

Това означава, че схемата на Божков е действала още по време на кабинета на "Орешарски", който си тръгна след протести.

През цялата 2014 г. частните лотарии на Божков бяха пропуснати от облагане, в резултат на което хазната загуби около 8 млн. лв., защото тогава тези игри едва навлизаха на пазара.

В края на 2014 г. ГЕРБ направи промени в закона, с които изпуснатите лотарии и бинго зали бяха добавени в текста на чл. 30 ал. 3, който Божков твърди, че му дава възможност да си избира да плаща по-ниска такса. В същото време лотарията на държавния тотализатор, облагана по същия член, никога не е плащала намалена такса.

"Малката подробност" в случая е, че преди поправките на ГЕРБ депутатът от левицата Георги Кадиев предлага по-ясна дефиниция за това кои са игрите, за които се събират такси и комисионни и за които се дължи по-изгодната 20% такса, а именно, че това са само и единствено покер турнирите. Това негово предложение обаче не среща подкрепата на ГЕРБ в зала. Божков твърди, че именно по това време са водени разговорите с него за продължаване на схемата, която е била започната още при предходния кабинет на БСП и ДПС.

Mediapool потърси за коментар министъра на финансите в кабинета "Орешарски" Петър Чобанов, но и той, подобно на Владислав Горанов, твърди, че не е бил запознат с подобна схема.

Петър Чобанов: Не съм запознат с облагането на конкретни фирми

"През 2014 г. беше лицензиран чуждестранен онлайн хазартен оператор, което допринесе за по-голяма конкуренция и даде възможност подобен тип субекти да се облагат. В качеството ми на министър не съм запознат с облагането на конкретен субект. Законът беше внесен от депутати и приет в края на 2013 г., включително и с участието на тогавашната опозиция по важни текстове. Лотариите не попаднаха под действието на Закона за хазарта през 2014г. по волята на законодателя, не бяха популярни и добре развити като бизнес. Сложната политическа ситуация доведе до наличието на три правителства през 2014 г. Периодът на активна работа на правителството до средата на годината е твърде кратък да се оцени действието на закона, тъй като се изисква по-дълъг период за анализ на приходите и не е налична достатъчно информация", коментира Чобанов.

mediapool.bg