Кламер БГ - Новини: Схемата за помощ от 24 лв. дневно се отваря за кандидатстване в понеделник

Схемата за помощ от 24 лв. дневно се отваря за кандидатстване в понеделник

България

|
Четв, 26 Ноем 2020г. 09:33ч.
Схемата за помощ от 24 лв. дневно се отваря за кандидатстване в понеделник

Схемата за помощ от 24 лв. дневно се отваря за кандидатстване в понеделник - 30 ноември. Това съобщи социалният министър Деница Сачева пред Нова телевизия.

От нея ще могат да се възползват работещи, които излизат в неплатен отпуск за периода на въведения локдаун. Те трябва да подадат заявление към работодателя си. Той трябва да предаде

списъците с поискалите помощта в бюрото по труда.

Тази помощ е предвидена за около 60 дни за около 50 000 души, каза Сачева.

В същото време

356 000 души са засегнати от издадената в сряда заповед за затваряне на търговски центрове, фитнес зали, образователни институции.

По тази причина социалното министерство има готовност да разшири средствата предвидени за подкрепа, посочи социалният министър.

Сачева гарантира, че хората ще си получат тези 24 лева дневно в рамките на 10 дни след подаването на заявленията в бюрото по труда. Ако работници имат проблем с работодателите относно процеса, могат да подадат жалба към министерството, каза тя.

"Тези 24лв. дневно представляват схема – 80/0, защото се дава 80% от минималната работна заплата, а работодателят не участва. Тоест всеки работодател има възможността да комбинира различни мерки. Той би могъл да използва и схемата 80/20 за част от своя персонал", разясни Сачева.

За хора на граждански договор

Мярката за гледане на деца до 14 години е за работещи родители, които са излезли в неплатен отпуск, както и за самонаети лица, които към този момент не могат да работят, защото трябва да гледат детето.

Те трябва да подадат декларация и тогава те ще имат право да получат 610 лв.

Мярката ще важи и за безработни родители, които нямат право на обезщетение от Бюрото по труда, обясни Сачева.

Тя добави, че съществува и мярка за краткосрочна заетост, която също се отнася до самонаетите лица. Обезщетението тук е в размер на 290 лв.

За ресторантите и заведенията

За затворените ресторанти и заведения се обсъждат две опции за подпомагане на работещите в тях.

Едната е да се изплащат фиксирани разходи, а другата между 15-20% от оборота.

"Оборотът на заведенията от предната година е почти 3 млрд. лв., така че ако го разделим пропорционално на месеци ще бъде много голямо число. Но според мен между 15-20% е реалистичен вариант", каза Сачева.

Обмисля се работодателите да бъдат компенсирани с процент на база оборота от миналата година, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ.

"Изхождайки от тези мерки, които предприемаме, може би в структурата на БВП ще имаме едно намаление, което може да достигне най-песимистичния сценарий до 1 млрд., но считам, че това можем да компенсираме", посочи министърът на икономиката.

До месец октомври нивата на безработица у нас са добри, те спадаха в продължение на 5 поредни месеца, за да стигнат до под 7%, каза социалният министър.

"Сега известен ръст ще има, но зависи как ще протече и зимният сезон. Стремим се да не надвишим тези 7% тази година. Рано е да се каже дали това е възможно, защото всичко се променя в динамичен порядък", каза Сачева.

За данъците и кредитите

Засега не се предвижда удължаване на мораториума върху кредитите, каза министърът на икономиката Лъчезар Борисов пред БНТ.

"Различни опции може да бъдат договаряни, но банките казват, че ново разсрочване на заеми и кредити ще е проблемно. Данъци и осигуровки следва да се разсрочват за втората половина на 2021 година – иначе ще се натрупат дългове. Движение на пари трябва да има, защото после ще питаме откъде да платим пенсии, детски", поясни Сачева.

Относно Covid хотелите, социалният министър заяви, че идеята стои като резерв.

mediapool.bg