Кламер БГ - Новини: Суровият петрол за първи път се понижи до цени от преди войната в Украйна

Суровият петрол за първи път се понижи до цени от преди войната в Украйна

Война в Украйна

|
Вт, 15 Март 2022г. 19:19ч.
Суровият петрол за първи път се понижи до цени от преди войната в Украйна

Суровият петрол за първи път се понижи до цени от преди войната в Украйна

Цената на петрола на международните пазари за първи път се понижи до нивата от преди началото на войната в Украйна. Цената на суровия петрол Brent - световният еталон за цените - падна под 100 долара за барел за първи път от началото на март. Това се случи към 17 часа българско време, а 2 часа по-късно леко се повиши до 101 долара за барел като търговията продължава.

Американският петрол WTI падна до под 95 долара.

Най-скорошните събития, които разтърсват пазарите, са повторното настъпване на коронавируса в Китай - най-големия вносител на петрол в света - и изглежда постигнатият известен напредък в разговорите между Украйна и Русия.

Въпреки че все още има опасения, че нарушените доставки на руски петрол ще навредят на вече затегнатия пазар, от Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) и други страни бързо увериха, че няма недостиг.

Данните на пазара коментира и икономистът от "Отворено общество" Георги Ангелов във фейсбук.

"А колко струва руският петрол? Той поевтинява много повече. Вчера на търг за руски петрол беше предложена рекордна отстъпка от 30.15 долара на барел спрямо международната цена. Нямаше купувачи и търгът се провали. Също вчера, индийска компания е купила руски петрол с отстъпка от 20-25 долара на барел. Средната отстъпка за руски петрол е около 25 долара за последните пет дни.Така че руският петрол в момента е много евтин, около 70-80 долара и въпреки това не може да се продаде, няма достатъчно купувачи", посочи Ангелов.

mediapool.bg