Кламер БГ - Новини: Студенти: Дните на властта са преброени

Студенти: Дните на властта са преброени

България

|
Четв, 15 Окт 2020г. 08:45ч.
Студенти: Дните на властта са преброени

Студенти протестират пред СУ "Св. Климент Охридски" с искане за оставката на правителството и на главния прокурор Иван Гешев.

Младежите започнаха да се събират около 7:30 часа пред стълбите на главния вход на Алма Матер. Те обявиха, че дните на управляващите са преброени.

Протестиращите са от различни висши учебни заведения в София.

"Събира ни непоносимостта, недоверието, отвратеността от всички гафове, които се случиха през последните месеци, епитетите с които ни наричат" , каза Николай Проданов, студент от Юридическия факултет на Софийския университет Николай Йорданов пред бТВ.

"Свидетели сме на абсурд след абсурд. Нещо, което в една европейска държава е невъзможно. При първия гаф си подават оставките и напускат постовете си, понасяйки своята отговорност. Тук това нещо го няма, нито един политик не е поел отговорността си. Затова излизаме да кажем, че от днес студентите започват твърдо заявяват своята позиция за оставка на правителството. Смятаме, че студентите са силата на общество, а идеята е да се обединим", каза Иван Гълъбов, студент по Регионално развитие и политика в Геолого-географския факултет на Софийския университет пред БГНЕС.

Негови колеги обясниха, че са на площада от първия ден на протестите. Решихме, че след 100 дни неуспешни протести, ще се легитимираме активно. Като съсловие на студентите не искаме това правителство и най-вече този главен прокурор, обявиха протестиращите.

Организаторите на демонстрацията са уведомили Столична община за проявата.

Засега не се планира да бъде блокирано движението на кръстовището пред Софийския университет.

Преди около месец 33-ма преподаватели от СУ "Св. Климент Охридски", Нов български университет и Университета по архитектура, строителство и геодезия подкрепиха антиправителствените протести, като излязоха с открито писмо.

"През последните години в обществото ни тлее засилващо се недоволство от модела на управление на държавата. Характеристиките на този модел, припознати като сериозни проблеми от една немалка част от обществото, включват: срастване на държава и олигархичен бизнес, корупция, политически чадър над определени фигури, съчетан с безпардонно използване на правоохранителните органи и правораздавателната система като бухалка срещу неудобни представители на гражданския сектор и опозицията, потъпкана свобода на словото, социална безперспективност, напоследък също и лошо управление на здравните и икономическите последици от настъпилата световна пандемия", се казваше в писмото на университетските преподаватели.

mediapool.bg