Кламер БГ - Новини: Строителното министерство и ГЕРБ се сблъскаха кой е виновен за глобите за винетки в с. Пролеша

Строителното министерство и ГЕРБ се сблъскаха кой е виновен за глобите за винетки в с. Пролеша

България

|
Четв, 01 Дек 2022г. 19:34ч.
Строителното министерство и ГЕРБ се сблъскаха кой е виновен за глобите за винетки в с. Пролеша

Колаж, изпратен до медиите от Министерство на регионалното развитие и благоустройството

Служебната власт и ГЕРБ се сблъскаха в четвъртък за глобите за липсващи винетки в с. Пролеша. Първо, служебният министър на регионалното развитие арх. Иван Шишков обяви, че хората от Пролеша са излъгани още през февруари 2020 година.

“Това е част от филма “Изпращането на глашатая”. Министърът веднага припомни, че на 28 февруари 2020 година тогавашният премиер Бойко Борисов изпрати председателя на Управителния съвет на Агенция “Пътна инфраструктура” Георги Терзиев да обяснява буквално като глашатай, къде около София няма да се плащат винетки. Прелюбопитен детайл е, че пресцентърът на служебното строително министерство дори пусна в имейл до медиите колаж, на който Терзиев е в ролята на глашатай, а зад него е Бойко Борисов. Въпросният колаж не бе публикуван сред снимките на официалния сайт на министерството.

По-късно от ГЕРБ посочиха, че виновно за глобите е “изцяло безконтролното поведение на Министерство на регионалното развитие". Словестният сблъсък идва броени дни след като стана ясно, че стотици жители на село Пролеша и Хераково от община Божурище са ужасени от получени глоби за десетки хиляди левове за това, че са пътували без винетка от селата до София. Потърпевшите обясняват, че с решение на Министерски съвет са били освободени от таксата за придвижване до столицата.

Сн. МРРБ

Какво обаче има в решението на МС?

По думите на министър Иван Шишков въпросното решение на МС е да не се плащат винетки единствено и само до разклона за Божурище. По думите му “доказателство за лъжата” е и фактът, че знакът за винетка там си е съществувал във времето назад и никой никога не го е махнал.

Министърът обеща да направи юридически анализ дали има възможност да бъдат опростени, дори и частично, натрупаните глоби на жителите на село Пролеша.

“Но ще помоля хората, които протестират да се обърнат и да протестират там, където са истинските виновници, при които се е случило това в онзи период”, коментира още министърът и обясни, че служебният кабинет непрекъснато се натъква на подобни проблеми от онзи период.

ГЕРБ: Готвим законови промени срещу административния произвол

По-късно от ГЕРБ обявиха, че ще внесат законови промени заради случая "Пролеша".

“Ще внесем текстове за промяна в Закона за пътищата, за да може наистина тези грешки на административния произвол, изцяло безконтролното поведение на МРРБ през последната година по отношение на уведомяването на сгрешил водачи, да бъдат уведомявани по надлежен ред. Не, че досега не го е имало, просто не са го правили. Ще въведем драконовски мерки”, каза в кулоарите на парламента Николай Нанков от ГЕРБ,.

“Не мога да проумея в каква държава живеем година и половина. Как е възможно за година и половина, почти две, да не се уведоми нарушител на пътя за това, че камера или ТОЛ полицай е заснел водач без винетка, при положение, че ние бяхме сключили договор с „Български пощи", не с „Еконт", не с друга куриерска фирма, да бъдат разпращани тези уведомления за глоби и нарушения на водачите на пътя по отношение на платената републиканска пътна мрежа", заяви Николай Нанков.

Имахме инструкция, когато има три нарушения, ТОЛ инспекторите да спират и да уведомяват собственика и ползвателя на автомобила, който е носител по своя регистрационен номер, посочи още той.

mediapool.bg