Кламер БГ - Новини: Строители на "Турски поток" се състезават и за газовата връзка до Сърбия

Строители на "Турски поток" се състезават и за газовата връзка до Сърбия

България

|
Четв, 25 Фев 2021г. 13:26ч.
Строители на "Турски поток" се състезават и за газовата връзка до Сърбия

Строители на транзитното трасе на "Турски поток" в България, които се оказа, че ударно работят с руски подизпълнители, искат да строят и газовата връзка до Сърбия. Сред 11-те кандидати подали документи да строят, са саудитската "Аркад", италианската "Бонати" и беларуската "Белтрубопроводстрой", познати от строежа на трасето на "Турски поток" у нас. Крайният срок за кандидатстване от фирми-изпълнители изтече на 22 февруари, а търгът е за общо 143 млн. лв, показват данните в Агенцията за обществени поръчки.

От документите става ясно, че "Аркад" участва самостоятелно в търга. Практиката на саудитската компания "Аркад" да си сътрудничи с руски подизпълнители лъсна от строежа на трасето на "Турски поток" в България. През лятото миналата година Mediapool установи, че "Аркад" е представил на "Булгартрансгаз" седем нови подизпълнители. Иманно три от тези нови подизпълители се оказаха руски фирми. Сред тях бе регистрираната в Белград руска фирма "Ифрастръкчър дивелъпмънт енд кънстръкшън – Белград" IDC DOO, която бе главен изпълнител на "Турски поток" на сръбска територия.

Другата руска фирма бе "Спецпромконструкция-Магистраль", с чийто "Консорциум СПК" ДЗЗД договор е сключен на 18 март 2020 г. Третият руски подизпълнител бе фирмата "Закпромнефтегазстрой-Прометей", която дори най-официално е отбелязала на сайта си, че работи по "Балкански поток", без да дава подробности за типа дейности, които изпълнява.

В средата на август м.г. стана и ясно, че държавният газов оператор "Булгартрансгаз" ще вземе и руски заем за проекта, наричан у нас "Балкански поток". Компанията преговаря с европейския клон на руската "Външнотърговска банка" – "ВТБ Банк Юръп" (VTB Bank Europe SE), за финализиране на кредитното споразумение в рамките на обявената от държавното дружество процедура за търсене на кредити за този и други негови проекти.

Сред кандидатите за сръбската връзка се състезава "ИнтерБел 99", в която влизат "Интерпром" и беларуската "Белтрубопроводстрой", която също участваше в строежа на "Турски поток" през България като подизпълнител на "Аркад".

През 2019-а година Литва не позволи на същата фирма да участва в строителството на газопровод до Полша. Мотивът на властите там бе, че беларуската компания може да застраши националната сигурност. От структурата за държавна сигурност на Литва официално обявиха, че "Белтрубопроводстрой" има връзки с руските предприятия "Газпром", "Стройтрансгаз", "Роснефтегазстрой". Същата компания строеше у нас тръбата под река "Янтра" от "Турски поток" като подизпълнител на "Аркад".

В настоящия търг за изграждане на газовата връзка до Сърбия италианската "Бонати" е подала самостоятелна оферта. Тя бе подизпълнител на "Аркад" за "Турски поток". За газопровода "Бонатти", се оказа лидер в обединението "Бургас 1" ДЗЗД, заедно със сръбската "Карин Комерц МД", регистрирана във Ветреник и държаща 9.4 процента в дружеството. То работи по три участъка на "Турски поток" у нас от 31 март 2020 г.

Други двама кандидата също са свързани с Русия - "Евротрансгаз" ("Европроект билдинг", "Трейшън строй и руската ООО "ПО "Трансгаз") и консорциумът "Айбиес - Интергаз" (обединение между "Глобал Кънстръкшън" и руската ЗАО "Алвора"), посочва в своя публикация "Капитал".

Газовата връзка със Сърбия е с 62-километровото българско трасе от 170-километровия газопровод с капацитет от 1.8 млрд. куб. м годишно от Нови Искър до Ниш и е на стойност 72.647 млн. евро. От тях 27.6 млн. евро предостави Брюксел миналия октомври по програмата си "Свързана Европа". Останалите ще трябва да осигури "Булгартрансгаз" (БТГ), засега не е ясно откъде, при положение, че дружеството започна огромна по размера си инвестиционна програма.

Само строежът на "Балкански поток" му струва 3 млрд. лв., за част от които взе заеми, а друга ще връща на строителите от транзитните такси.

mediapool.bg