Кламер БГ - Новини: Стотици пожарникари се борят с пожар на границата между Чехия и Германия

Стотици пожарникари се борят с пожар на границата между Чехия и Германия

Европа

|
Вт, 26 Юли 2022г. 15:38ч.
Стотици пожарникари се борят с пожар на границата между Чехия и Германия

Стотици пожарникари се борят с пожар на границата между Чехия и Германия

Пожарникари от няколко държави обединиха сили за борба с големия пожар в национален парк в Северна Чехия, който премина и на територията на Германия, съобщиха днес чешки представители, цитирани от Асошиейтед прес.

Огънят в природния парк "Бохемска Швейцария" се разгоря в неделя и до голяма степен бе овладян, преди ветровитото време да го разпали наново вчера следобед и през нощта. Пожарникари обявиха, че около тридесет хектара от парка са засегнати от пламъците, както и още територии през границата, в германската провинция Саксония.

Засега не се съобщава за пострадали. Около осемдесет човека са евакуирани от граничния град Хренско, още хора са евакуирани от село Мезна, където пламъците са унищожили или повредили няколко жилища, заяви говорителят на противопожарната служба Лукаш Марван.

Десетки германски деца бяха евакуирани от летен лагер от чешката страна на границата и извозени обратно до Германия.

Чехия помоли съседните си държави за помощ, обявиха пожарникарите. Полша изпрати хеликоптер, който да се включи в гасенето, като се очаква същото да стори и Словакия. От чешка страна поискаха и три самолета на "Канадеър", специално изработени за гасене на пожари по въздуха.

Министър-председателят на страната Петър Фиала и вътрешнияш министър Вит Ракушан посетиха днес района на бедствието.

Чешкият Институт по хидрология и метеорология обяви, че димът от пожара се е разпространил на повече от сто километра от мястото на огъня.

mediapool.bg