Кламер БГ - Новини: Стотици задържани жени в Минск след протест

Стотици задържани жени в Минск след протест

Европа

|
Съб, 19 Септ 2020г. 21:07ч.
Стотици задържани жени в Минск след протест

Полицията в Белурас е задържала днес над 200 протестиращи в центъра на столицата Минск, докато шествие от стотици хора премина през града с искане президентът Александър Лукашенко да се оттегли от властта, предаде Ройтерс.

Протестите в Беларус продължават вече повече от месец, след като Лукашенко спечели поредните президентски избори, чийто резултат се оспорва.

Твърденията за полицейско насилие и изтезания на задържани след изборите накараха Европейския парламент да призове за санкции срещу Лукашенко и други членове на неговия режим.

На протеста в събота около 2000 жени са се включили в "Искрящия марш", носещи лъскави аксесоари и червено-бели знамена на протестното движение. Маршът е последният от поредица от изцяло женски протести, призоваващи Лукашенко да се оттегли.

Един от плакатите гласеше: "Нашият протест има женско лице", препратка към заглавието на популярна книга на белоруската носителка на Нобелова награда Светлана Алексиевич, която подкрепи каузата на опозицията.

Жените са били ловени и вкарвани във фургони от полицаи в черни и маскироваъчни униформи, както и от служители в необозначени униформи цвят каки. Част от участничките в шествието са били блокирани до сградата на търговския център "Айсберг". Други жени са се разбягали по близките дворове.

Сред задържаните днес е Нина Багинская, 73-годишна активистка, която се превърна в едно от най-известните лица на протестното движение, известна със своите смели лудории, която често става обект на скандиране "Нина! Нина!". Полицията е отнела знамето и цветята, които е носела, докато са я вкарвали в микробус, но малко след това е била пусната пред полицейско управление.

Групата за права Viasna публикува онлайн списък с имена на 217 жени задържани в Минск в събота и обяви, че списъкът се актуализира.

Полицията все още не е дала информация за броя на арестуваните.

Русия излезе с позиция

Междувременно Русия излезе с позиция за случващото се в Беларус.

Флиртуването на Брюксел с бившата кандидатка на президентските избори Светлана Тихановска и поканата към нея да присъства на среща на министрите на външните работи от държавите членки на ЕС, е намеса във вътрешните работи на републиката, се казва в разпространен коментар на говорителят на руското външно министерство Мария Захарова.

Тя посочва, че флиртуването на външните министри на страните от ЕС със самоназначилата се представителка на беларуската опозиция и поканването й в Брюксел за разговор, е съставна част от сценария за намеса във вътрешните работи на Беларус.

Това е директно нарушение на основополагащите норми на Устава на ООН и на принципите на Заключителния акт на ОССЕ, чийто юбилей международната общност отбелязва тези година, подчертава Захарова.

Снимки: ЕПА/БГНЕС

mediapool.bg