Кламер БГ - Новини: Стотици арестувани при международна операция срещу трафика на хора

Стотици арестувани при международна операция срещу трафика на хора

Свят

|
Пон, 26 Юли 2021г. 16:23ч.
Стотици арестувани при международна операция срещу трафика на хора

Юрген Щок

Мащабна международна операция от 5 до 9 юли в престъпните среди, заети с трафик на хора, даде възможност да бъдат арестувани 286 заподозрени и да бъдат разбити 22 банди. Това съобщи Интерпол, цитиран от Франс прес.

Основният мотив на престъпниците, "много добре организирани", е била печалбата, подчерта в комюнике за операцията "Либертера" Юрген Щок, генерален секретар на международната полицейска организация с централа в Лион.

Координирана от Интерпол, операцията обедини усилията на органите на реда от 47 страни. Извършени бяха близо 500 000 проверки на пропускателни пунктове и по летищата, както и в приоритетни зони, набелязани от разузнавателните служби.

Спасени бяха 430 жертви на трафиканти на хора, установени бяха 4000 нелегални от 74 държави.

Голяма част от тях се нуждаеха от жилище, медицинска и психологическа помощ и бяха поети от съответните служби.

В рамките на тази операция властите на Судан например предоставиха помощ на 253 души и арестуваха 32 заподозрени, а тунизийските граничари подпомогнаха 69 мигранти от Африка, след като получиха сигнал за бедствие от корабчето им.

След тази съвместна операция, подкрепена от редица международни организации, започнаха 69 свързани с нея нови международни разследвания, добавя АФП.

mediapool.bg