Кламер БГ - Новини: Столичната община скоростно спря спорна поръчка за нови коли

Столичната община скоростно спря спорна поръчка за нови коли

България

|
Пон, 06 Апр 2020г. 17:35ч.
Столичната община скоростно спря спорна поръчка за нови коли

Критики от страна на опозицията доведоха до спирането на обществена поръчка за нови коли за над половин милион лева, обявена от Столичната община. Процедурата е за доставка на до 12 нови коли за нуждите на дирекция "Транспорт" към местната администрация и е обявена с подписа на зам.-кмета по транспорта Кристиян Кръстев.

Информацията за започването на търга е обявена на 1 април в регистъра на обществените поръчки. До 28 април кандидатите за поръчката, трябва да подадат документи за доставката на до 3 нови автомобила тип седан или лимузина и още три от по-нисък клас тип седан или хечбек. За общо 6-те автомобила общината е готова да плати до 270 000 лева с ДДС – до 180 000 лева за по-луксозните коли и до 90 000 лева за тези от средния клас.

Има опция за доставка на още толкова автомобила от двата типа на същата пределна цена.

Изискванията към колите тип лимузина или хечбек са да с мощност минимум 170 конски сили, бензинов двигател, да отговарят на екостандарта Евро 6, да имат затоплящи се странични огледала, преден и заден парктроник, климатик, навигация и други. Поставено е дори условие за цвета на превозните средства – да са светлосиви или тъмносиви.

За колите от по-ниския клас няма изискване за цвета. И техните двигатели трябва да са бензинови, а мощността – минимум 82 конски сили.

И двата типа автомобили трябва да са произведени през 2020 г., а фирмата, която иска да ги продаде на общината, да има сервизна база за поддържането им.

Обявяването на поръчката сега очаквано предизвика критиките на опозицията. Причината е, че общинското ръководство в лицето на кмета Йорданка Фандъкова от дни обяснява как приходите на местната власт са драстично намалели в условията на коронакризата. В момента се подготвя актуализация на бюджета на местната власт, която ще включва орязване на не толкова важни разходи и проекти за сметка на финансирането на мерки за подпомагане на бизнеса, пострадал от антивирусните мерки, както и на разходите за обслужване на уязвими групи граждани и на общинското здравеопазване, транспорт и чистота, за които разходите са по-големи на фона на свити приходи.

Председателят на групата на "Демократична България" Методи Лалов определи търга като "пир по време на чума".

Остра критика отправиха и съветници от БСП. Според тях поръчката е ненужна и напълно необоснована. "При крещящата нужда от средства за общинското здравеопазване, социалното подпомагане, градския транспорт, почистването и дезинфектирането на града, закупуването на нови автомобили за администрацията е недопустимо и неморално", коментира Милка Христова от групата на социалистите във фейсбук профила си.

Обвиненията на опозицията бяха коментирани от зам.-кмета Кръстев също във Фейсбук. Той определи недоволството от поръчката като "спекулации" и заяви, че търгът е прекратен на 1 април, а мотивът бил извънредното положение, заради което били спрени и другите обществени поръчки на общината.

Според публикация на Милка Христова поръчката за новите коли е прекратена на 5 април, неделя, в 18.45 часа.

В публично достъпната информация от регистъра на обществените поръчки информацията за прекратяване на процедурата се появи на 6 април, понеделник, в следобедните часове. Като мотив е посочен текст от Закона за обществените поръчки, който позволява прекратяване на търг заради отпаднала необходимост или невъзможност да се осигури финансиране.

mediapool.bg