Кламер БГ - Новини: Столична община ще праща кучета за осиновяване в Германия

Столична община ще праща кучета за осиновяване в Германия

България

|
Вт, 26 Март 2019г. 17:22ч.
Столична община ще праща кучета за осиновяване в Германия

Столичната община ще сключи договор с германска неправителствена организация, който ще позволи изпращането на кучета от общинските приюти в Германия за осиновяване. Споразумението между местната администрация и организацията "Щройнерхилфе Булгериен" предстои да бъде одобрено от общинския съвет.

Според споразумението германската организация ще намира осиновители за безпризорните кучета от общинските приюти в София. Общинското предприятие "Екоравновесие" ще осигурява транспорта, а разходите по пътя ще се разделят наполовина. Курс ще има, когато се съберат 20 заявки за осиновяване.

Кучетата, които заминават за Германия, трябва да са чипирани, обезпаразитени, ваксинирани и кастрирани.

Германската организация ще е длъжна да дава обратна информация за кучетата след осиновяването им, включително да изпраща снимки от новите им домове. Забранено е кучетата от София да се използват за изпитания или да са жертва на нехуманно отношение.

"Щройнерхилфе Булгериен" и в момента работи в България с бездомни и изоставени животни и посредничи при осиновяването им в Германия.

През последните три месеца по около 70 кучета от общинските приюти са били осиновени, показват данните на "Екоравновесие", което има своя осиновителска кампания. В същото време месечно се залавят по около 300 бездомни кучета, голяма част от тях се кастрират и връщат обратно на улицата.

От общинското предприятие призовават и гражданите да помагат в грижата за скитащите по улиците кучета. Доброволците трябва да поемат обезпаразитяването на животните на всеки три месеца, да отговарят за реваксинирането срещу бяс, да заверяват ежегодно паспортите на кучетата и да вземат мерки за предотвратяване на агресивно поведение на животните към хора или животни.

"Екоравновесие" кастрира и дворни кучета, тъй като нежеланата бременност на домашните любимци е една от основните причини за изхвърлянето на животни на улицата.

mediapool.bg