Кламер БГ - Новини: Столична община е осъдена за 26 хил. лв. от колоездач, нападнат от бездомни кучета

Столична община е осъдена за 26 хил. лв. от колоездач, нападнат от бездомни кучета

България

|
Ср, 31 Авг 2022г. 13:38ч.
Столична община е осъдена за 26 хил. лв. от колоездач, нападнат от бездомни кучета

Снимка: БГНЕС

Столична община е осъдена за 26 хил. лв. обезщетение от колоездач, който бил нападнат от бездомни кучета и получил тежки травми, съобщи lex.bg. Инцидентът с него е станал през миналия юни в кв. "Левски". 48-годишният мъж отивал към магазина с колелото си, когато бил нападнат от три кучета. Едното го захапало за обувката, а другото – за панталона. При опита да ги отблъсне, той изгубил равновесие и паднал като преди това се блъснал в паркирана кола.

При падането мъжът пострадал лошо – счупил си зъб, получил множество разкъсвания по лицето. Бил откаран в болница и се наложило да му бъде направена пластична операция. Възстановяването му отнело 45 дни, но му останал траен белег на лицето.

Пред съда по време на делото е свидетелствал собственикът на колата, в която се е блъснал колоездачът. Той разказал, че пострадалият е бил в "потресаващо състояние" - с обезобразено лице и в локва кръв. Кучетата излезли от ниша. Животните били хранени от живеещи наблизо и имали колиба. Според свидетеля това не било първото им нападение.

Съпругата на пострадалия пък разказва, че психически той не се е възстановил. Спрял да се бръсне, за да прикрива белезите по лицето си, задължителното носене на маска заради коронавируса му помогнало и предпочитал да ходи на работа така. Спрял да кара колело и забранил на детето си също да кара.

Според съдия Марияна Христова от Софийския градски съд общината не е изпълнила задължението си да контролира и овладее популацията на бездомни кучета. Тя се съгласява, че кметството е предприело действия, но това не го освобождава от отговорност за вреди, причинени от нападения.

"Това е така, защото по делото не е установено извършване на конкретни действия при овладяване на популацията на кучетата в района по местонастъпване на инцидента. Дори да се приеме обратното, съдът приема, че в случая не е положена дължимата грижа от ответника. Това е така, защото установеното по делото нападение от кучета доказва, че взетите мерки не са достатъчни, за да предотвратят настъпване на подобни вреди, респективно, да се преодолее агресията на безстопанствени кучета", пише в решението на съда.

То не е окончателно и може да се обжалва пред следващата инстанция.

mediapool.bg