Кламер БГ - Новини: Столичен съд упражнява правосъдие на тъмно с неясна цел

Столичен съд упражнява правосъдие на тъмно с неясна цел

България

|
Съб, 08 Окт 2022г. 14:09ч.
Столичен съд упражнява правосъдие на тъмно с неясна цел

Столичен съд упражнява правосъдие на тъмно с неясна цел

Повече от два месеца Административен съд – София град се упражнява в правосъдие на тъмно, след като от сайта на институцията вече е невъзможно да се получи информация за това кой кого съди и за кого се отнасят съдебните решения.

В опит да получи повече информация по конкретно съдебно дело със значителен обществен интерес, Mediapool потърси информация за изгубено дело на НАП на стойност над 4 милиона лева срещу известна в близкото минало компания за хазартни игри. Такава информация обаче се оказа недостъпна.

Администраторите на съда и преди автоматично заличаваха всички имена на физически и юридически лица от текста на съдебните актове, въпреки че по конституция правосъдието в България е публично. От 5 август тази година обаче от системата са премахнати и страните по делата, а целта остава крайно неясна.

Така цялата информационна система на съда реално стана неизползваема за гражданите.

Оказва се, че вече не работят и старите канали за получаване на информация. След двукратно обаждане в пресцентъра на АССГ бе съобщено, че вече е забранено да се предоставя информация на журналисти за това кой кого съди.

Оправданието бе Общият регламент за защита на личните данни (GDPR), който влезе в сила преди повече от четири години – през май 2018 г., както и инструкцията на Висшия съдебен съвет за публикуване на съдебните актове. След неуспешните опити да се получи някаква информация, Mediapool подаде сигнал до председателя на Върховния административен съд Георги Чолаков. Причината е, че или АССГ нарушава закона като скри страните по делата, или върховният съд нарушава закона, като публикува имената на замесените в делата.

Ден по-късно се получи и официална реакция от столичния административен съд за създалата се ситуация, която обаче не дава някакви отговори, а само констатира положението.

"Във връзка с предприетите технически промени в търсачката, от този момент - 05.08.2022 г. до настоящия, по име на жалбоподател по дело, в това число и юридическо лице, не могат да се генерират резултати. За това, интересуващите са уведомени с посочения по-горе надпис ("Справки по дела - уведомяваме Ви , че поради предстоящи промени в търсачката за дела на АССГ, временно липсват данни за страните по делата"). Тази ситуация е временна, тъй като е необходимо време за извършване на техническите промени, по които се работи и проблема предстои да бъде отстранен", се казва в отговор от временния началник на АССГ Зорница Дойчинова.

Въпреки уверенията, че проблемът ще бъде решен, срок за преустановяваване на публичното затъмнение върху работата на АССГ няма.

Скриването на страните по делата е предприето заради подадена на 2 август жалба от адвокат. Какъв е бил проблемът остава неясно. Какво има да се промян също. И досега АССГ не предоставяше особено напоителна информация, като старателно цензурираше съдебните решения, но поне страните по делата бяха видими.

Необяснимо е как една жалба от адвокат е способна от изтрие всички имена от публичната информационна система на най-големия окръжен административен съд. След промените в Административнопроцесуалния кодекс (АПК) много административни дела приключват само на една инстанция, а съдът сега са оставени да работят в условия на комфортна тъмнина.

В крайна сметка Mediapool успя да научи по други пътища, че НАП окончателно губи дело за наказателно постановление за над 4 милиона лева срещу компанията"Еврофутбол" на Васил Божков, който от над две години се укрива в Дубай.

Дело пред съда в Страсбург

Преди повече от година осем български журналисти* (сред които от Mediapool) и една неправителствена организация заведоха дело пред Европейския съд по правата на човека в Страсбург срещу публикуването на документи от Върховния административен съд. Жалбата е изготвена със съдействието на "Програма Достъп до информация".

Делото е именно и по повод заличаване на част от информацията в съдебните решения и определения и в протоколите, които продължиха да се публикуват в сайта на ВАС. Всичко това бе извършено с оправдание за защитата на личните данни.

Според жалбоподателите, ограничената публичност на информация относно съдебните дела е в нарушение на изискванията на чл.10 от Европейската конвенция за правата на човека.

ВАС е съдът с най-стара интернет страница в страната, започнала да функционира през 2000 г. Освен че е най-стара, тази страница е изключително богата на информация за съдебните дела, като в продължение на две десетилетия тя служи и като образец за останалите съдилища по отношение на публичността на документи от делата. Тази изключителна прозрачност и публичност на дейността на ВАС се дължи на инициативата на тогавашния председател на съда Владислав Славов.

Със заповед на действащия през 2016 г. председател на Върховния административен съд Георги Колев през септември 2016 г. бяха приети нови вътрешни правила за заличаване на личните данни в публикуваните съдебни актове в интернет страницата на ВАС. Повод за приемането им е производство пред Комисията за защита на личните данни, която е била сезирана за нарушение на Закона за защита на личните данни при публикуването на решения и определения на сайта на съда.

Чрез вътрешните правила от 2016 г. бе предприето ограничение в режима на публикуване на информация и материали по делата. Бе предвидено премахването на сканираните документи от сайта на съда, които до момента се публикуваха. Дотогава при отваряне на папката по всяко електронно дело всеки имаше свободен достъп до съдържанието на жалбата, административния акт, който се обжалва (бил той нормативен, общ или индивидуален), и решението или определението на предходната съдебна инстанция.

По този начин чрез прочит в интернет страницата на съда всеки можеше да придобие представа какво дело се води и какви са становищата на страните по него, т.е. по какви доводи и правни въпроси се произнася съставът на ВАС. Несъмнено така се осигуряваше в максимално пълен обем публичността и прозрачността на осъществяваното от този важен съд правораздаване.

След приемането и прилагането на вътрешните правила през 2016 г., тези документи бяха фактически премахнати от сайта на ВАС, както за вече завършилите, така и за текущите дела. И до момента тези документи не са публично достъпни.

Сега АССГ правят още една решителна крачка напред и дори премахнаха информация кой кого съди.

*Делото е заведено от името на журналистите Борис Митов (тогава Медиапул, сега Свободна Европа, Росен Босев (тогава Капитал, сега АФП), Елена Енчева (тогава Де факто), Лора Филева (Дневник), Красен Николов (Медиапул), Доротея Дачкова (Сега), Ралица Петрова (Лекс), Генка Шикерова (тогава бТВ) и варненската неправителствена организация СОПА.

mediapool.bg