Кламер БГ - Новини: Стефан Янев готов да влезе в ролята на премиер, ако Радев му връчи третия мандат

Стефан Янев готов да влезе в ролята на премиер, ако Радев му връчи третия мандат

България

|
Ср, 11 Ян 2023г. 19:43ч.
Стефан Янев готов да влезе в ролята на премиер, ако Радев му връчи третия мандат

Стефан Янев готов да влезе в ролята на премиер, ако Радев му връчи третия мандат

"160 плюс мнозинство е възможно, за да се състави правителство. Трябва обаче да има ясно разписани правила. Ние сме за коалиционен кабинет." Това каза председателят на "Български възход" Стефан Янев пред бТВ.

По думите му не може да се очаква технократско правителство, защото трябва ясно да се знае кой ще поеме отговорност.

Ако президентът връчи третия мандат на „Български възход“, аз съм готов да вляза в ролята на премиер, но само ако има ясно разписани правила, приоритети и хоризонти, каза Стефан Янев. На два пъти той беше служебен премиер, назначен от държавния глава.

"Ние сме заявили план. Ако участваме като партия мандатоносител, ще започнем с разговори с всички партии. Ние сме "за" диалог с всички и се надяваме да намерим пресечени точни. Никого не изключваме", добави още Янев.

До момента държавният глава не е обявил на кого ще връчи третия мандат за съставяне на правителство.

Според Янев вече е важно да има редовно правителство, за да се очертаят новите перспективи за България. Важно е да се търси съгласие по общи приоритети, каза той.

Темата за корупцията е важна, но по нея повече се говори, отколкото се върши и трябват работещите институции, коментира Янев.

"Темата за оръжията за Украйна не бива да е повод за липса на мнозинство, защото вече има и решения по нея. Даваме оръжия според възможностите си, решението е на този парламент. Докато този парламент работи, това решение ще бъде поддържано и ще си върви. Въпросът е специфичен, защото даването е свързано с това какво може да си позволи България да дава. В крайна сметка войната е на километри от нашата граница. Имаме обща граница и с двете воюващи държави. Това означава, че като прифронтова държава ние трябва да бъдем много отговорни към българската армия, към нейните възможности и да не си позволяваме намаляване на нейния капацитет и боеспособност. Така че това е важният въпрос", каза Янев.

mediapool.bg