Кламер БГ - Новини: Стефан Данаилов: Нас са ни избирали хората, нека да постъпим най-човешки

Стефан Данаилов: Нас са ни избирали хората, нека да постъпим най-човешки

България

|
Четв, 14 Дек 2017г. 15:18ч.
Стефан Данаилов: Нас са ни избирали хората, нека да постъпим най-човешки

Mediapool публикува емоционалната реч на актьора и народен представител от БСП Стефан Данаилов пред парламента по повод ветото на президента срещу налагането на лекарствен мораториум през 2018 г.:

Аз искам да заявя конфликт на интереси, защото ще подкрепя ветото на президента, а аз съм онкоболен.

Скъпи приятели, имах възможност и да ви слушам и да ви гледам по телевизията и дойдох специално за да ви предложа нещо.

Не обичам този остър тон, тези скандали и т. н., когато наистина става въпрос за човешки живот.

Ако 3-4 години съм в ремисия, аз не знам Господ какво ще каже след месец, два, година. Явно тези химии, които са ми наливали през тези години, вече няма да действат и ще трябва да пробваме нова химия. Вие ще кажете: „Ти имаш пари, ще си купиш“. Аз имам, но тези хора, които нямат?

Скъпи приятели, тук има лекари, има хора, които допускам, че също имат такова заболяване. Поне един знам, че има. Няма начин да не сте загубили близки от тая гадна, коварна, мръсна болест. Няма начин.

Хайде да направим така. Да направим две групи – да се разходим из Софийската онкология и Националната хематология, за да видите какви хора са вътре. Големият процент това са млади хора, млади, които трябва да живеят, а не могат! Аз съм свидетел на безсилието на лекарите, когато казват: „Всичко опитваме, но не става и не става“.

Затова не ме интересуват тези милиони – те не са отишли на вятъра явно, но дайте този път да направим не жест, а [да изпълним] едно наше задължение. Нас са ни избирали хората. Тук има уважаеми мои колеги депутати, с които доста години присъстваме в парламента. Много хора са заставали зад нашите кандидатури и много от тях също са опарени от тази коварна болест. Едва ли ще нарушим толкова страшно [бюджета], защото, като слушам д-р Дариткова, то просто ще съсипем държавата, ако отделим тези 25-30 млн. лв.

Аз се обръщам към вас като ваш приятел, човек, който ви уважава и обича.

Скъпи приятели, дайте да сменим политиката и да постъпим най-човешки! Защото това, което, не дай Боже, ви се случи да изживеете – да знаете дали ще оцелеете или не, е страшно. Страшни са тия мигове, когато чакаш да дойде лошото или когато чакаш да дойде доброто.

Изпитал съм го и затова си позволявам да го споделя с вас.

Разчитам на вашия разум. Благодаря ви!

mediapool.bg