Кламер БГ - Новини: Старозагорският зоопарк ще се реконструира с над 4 млн. лв.

Старозагорският зоопарк ще се реконструира с над 4 млн. лв.

България

|
Пет, 09 Авг 2019г. 13:40ч.
Старозагорският зоопарк ще се реконструира с над 4 млн. лв.

Зоопаркът в Стара Загора ще се реконструира с близо 4.2 млн. лв., от които почти 2.5млн.- лв. за безвъзмездно от европейския фонд за регионално развитие, съобщиха от общината в петък. Това става след като общинският проект за обновяване на зоологическата градина e бrл одобрен от Фонд за устойчиви градове.

Предстои сключване на договор с фирмата, спечелила обществената поръчка, н окя о е тя от общината не посочват.

Символичната първа копка на цялостното обновяване на зоопарка ще бъде през септември. Докато трае ремонтът той няма да работи, а част от животните ще бъдат преместени като се

обсъждат варианти за временен подслон.

Обновяването на зоологическата градина ще продължи 18 месеца. "При хубаво време строителните работи може да свършат и по-рано", казва кметът на Стара Загора Живко Тодоров, цитиран в съобщението на местната власт. По думите му най-важното е гостите и животните да се чувстват много по-добре след ремонта.

Той трябва да приведе зоопарка в световните стандарти. Проектът включва и подновяване на външната ограда на градината, рехабилитация на съществуващите алеи за разходка и нови такива, нови санитарни възли и други. Всички защитни огради около клетките ще бъдат обновени по единен архитектурен детайл от дървесна конструкция, за да не противоречат на естествената среда на животните.

Проектът предвижда също така в зоопарка да се изгради учебен център с експозиционна част.

Старозагорската зоологическа градина се намира в сърцето на най-големия парк в града – "Митрополит Методий Кусев". Тя е създадена през 1957 г и е втората такава в в страната след Софийския зоопарк. Началото е поставено, когато година по-рано от трудовото поделение в града улавят вероятно избягал елен лопатар от гориста местност "Орманя” край град Ямбол.

Поделението подарява животното на тогавашното предприятие "Градини и паркове”. Градският народен съвет решава с него да се постави началото на бъдещата зоологическа градина. На мястото на сега съществуващата бадминтон площадка е бил първият дом на зоокъта.

Площта му днес е от 70 дка и е дом на над 400 животни, от 80 вида, от почти всички континенти. Зоопаркът е публична общинска собственост и е лицензиран с втори лиценз през август 2015 г., а от 2014 г. има статут на спасителен център, по смисъла на Конвенцията за търговия със застрашени видове от CITES.

mediapool.bg