Кламер БГ - Новини: БАБХ не е унищожила негодните храни, защото били доказателство

БАБХ не е унищожила негодните храни, защото били доказателство

България

|
Четв, 27 Септ 2018г. 17:45ч.
БАБХ не е унищожила негодните храни, защото били доказателство

Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) не е унищожила храните с изтекъл срок на годност, открити през лятото в склад във Велико Търново, защото са веществено доказателство по дело. Това става ясно от съобщение на ведомството във връзка с побоя над журналиста Димитър Върбанов от предаването "Господари на ефира" по Нова телевизия, в което осъжда насилието върху представителите на медиите.

Димитър Върбанов разкри в предаване през юни, че в склада на фирма ЕТ "Елис – Елисавета Захариева" във Велико Търново се препакетират храни с изтекъл срок на годност, които след това се продават в магазини и дори са достигнали до детската кухня в града. Той подава сигнал до БАБХ.

Версията на БАБХ

На 12 юни инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните и служителите на Районното управление на МВР откриват в склад за търговия на едро храни с изтекъл или липсващ срок на годност. За част от тях не са били представени и входящи документи, посочват от агенцията.

В резултат на проверката близо 7 тона хранителни продукти на обща стойност 22 500 лева са били поставени под възбрана и спрени от реализация. Със заповед на изпълнителния директор на БАБХ д-р Дамян Илиев те са насочени за унищожаване, се казва в съобщението без да е посочено ясно дали са унищожени. От БАБХ уточняват, че за констатираното нарушение е съставен акт за административно нарушение и е издадено наказателно постановление за 4000 лева.

Няколко дни по-късно журналистът Димитър Върбанов прави нова проверка и се оказва, че в съседен склад на първия, който по неясни причини е убегнал от погледа на инспекторите на БАБХ и полицаите, продължава да се препакетират храни с изтекъл срок на годност.

Следват нов сигнал до контролните органи и две нови проверки на инспекторите от Областната дирекция по безопасност на храните и служители от местното МВР. Едната е направена на 22 юни, а следващата - на 25 юни. Открито е, че в помещение в съседство на първия разкрит склад с храни с изтекъл срок на годност има друго помещение, в което са намерени още близо 1.5 тона разопаковани храни с изтекъл срок на годност. В помещението е имало и работно оборудване. Установено е наличие на преопаковани на място продукти в хартиени пликове по 1 кг и 2 кг и течности, разфасовани в бутилки по 1 и 2 литра, посочват от БАБХ.

Със заповед на директора на Областната дирекция по безопасност на храните Велико Търново д-р Станимир Спасов, храните са спрени от реализация и са поставени под възбрана. За констатираното нарушение е съставен акт и е издадено наказателно постановление за 4500 лв. Помещението, в което са намерени храните, е запечатано.

Районната прокуратура мълчи по делото

След налагане на възбраните служители на Областната дирекция по безопасност на храните във Велико Търново извършва редовни проверки на обекта за спазването им. По случая се води досъдебното производство от Районна прокуратура – Велико Търново. Всички намерени храни са веществени доказателства по него, посочват от БАБХ.

Най-вероятно това е причината храните с изтекъл срок на годност все още да не са унищожени. Към момента от прокуратурата няма официална информация докъде е стигнало разследването по случая и има ли обвиняеми по него.

Компанията ЕТ "Елис – Елисавета Захариева" е собственост на 76-годишната Елисавета Захариева от Горна Оряховица. Тя купува фирмата от 54-годишния Иван Иванов през 2001 г., показва справка в Търговския регистър. Фирмата се занимава с търговия. Последният публикуван финансов отчет на компанията е от 2010 г. Тогава приходите й възлизат на над 2.1 млн. лв., а печалбата 16 хил. лв.

СДС иска оставката на шефа на БАБХ

Междувременно от СДС за втори път поискаха оставката на директора на БАБХ д-р Дамян Илиев. Първият път беше заради неадекватната реакция на БАБХ с избитите животни в Странджа, а сега е заради "бруталното посегателство" срещу репортера на "Господари на ефира" Димитър Върбанов.

В позицията си СДС посочва, че ако хранителните продукти с изтекъл срок на годност бяха унищожени в екарисаж под контрола на БАБХ, нямаше да се стигне до този неприятен инцидент.

"Защо журналистите, с риск за здравето и живота си , трябва да вършат работа на чиновниците, а последните дори да не понасят последствия за своята безотговорност? Ще се предприемат ли действия спрямо ръководството на БАБХ, още повече, че премиерът от Ню Йорк лично разпореди да се намерят виновните и да бъдат наказани с цялата строгост на закона? Трябва ли виновните да се търсят само сред нарушителите, нима безхаберните институции са по-малко отговорни за наглото посегателство?", пита СДС.

За това партията иска оставката на д-р Дамян Илиев с мотиви за недобро управление на агенцията и липса на бързи и адекватни мерки при възникване на кризисни ситуации, които водят не само до икономически загуби, но и подлагат на риск здравето на хората.

mediapool.bg