Кламер БГ - Новини: "Стандарт енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Русия до "боклук"

"Стандарт енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Русия до "боклук"

Свят

|
Вт, 27 Ян 2015г. 12:45ч.
"Стандарт енд Пуърс" понижи кредитния рейтинг на Русия до "боклук"

Международната рейтингова агенция "Стандард енд Пуърс" понижи суверенния кредитен рейтинг на Русия в чуждестранна валута от ВВВ - до ВВ + с "негативна" перспектива.

Всички рейтинги под ниво ВВВ- са под най-ниския инвестиционен рейтинг и се смятат за "боклук".

Решението се мотивира с отслабване на перспективите за икономически растеж на страната с опасността за финансовите буфери на фона на жени на опасност на фона на обезценяване на националната валута и намаляване на приходите от износ на петрол. Агенцията понижи и рейтинга на Русия в национална валута от ВВВ до ВВВ-.

Курсът на долара на Московската фондова борса късно снощи достигна 68.52 рубли, а курсът на еврото - 77.1 рубли.

Според Москва решението е взето по пряка заповед на Вашингтон

Решението на международната рейтингова агенция Стандард енд Пуърс (Standard & Poor's ) да понижи кредитния рейтинг на Русия до спекулативно равнище е взето по пряка заповед на Вашингтон, заяви високопоставен руски дипломат, цитиран от Франс прес.

"Фактът, че това решение беше взето сега, не е изненадващ: по странно съвпадение то се появява едновременно с нова вълна антируска истерия", посочи заместник-министърът на външните работи Василий Небензя пред РИА Новости. "Нямам никакво съмнение, че то е било взето не по внушение, а по пряка заповед от Вашингтон", допълни той.

Според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков решенията за кредитните оценки са политически мотивирани и не са свързани с икономическата действителност, допълва Ройтерс.

mediapool.bg