Кламер БГ - Новини: Стават ясни кандидатите за нов шеф на БНР

Стават ясни кандидатите за нов шеф на БНР

България

|
Ср, 04 Дек 2019г. 19:34ч.
Стават ясни кандидатите за нов шеф на БНР

В четвъртък вечерта изтича срокът, в който кандидатите за нов генерален директор на БНР трябва да подадат документите си за участие в конкурса са поста.

До сряда вечерта на сайта на медийния регулатор, разделът за избор на генерален директор на БНР не беше обновен. Там все още има информация за предишната процедура, която започна през май и приключи в края на май.

Пред Mediapool председателят на СЕМ София Владимирова отказа да каже колко са подадените документи до сряда вечерта и обяви, че информация ще има след края на работния ден в четвъртък.

"Знаете, че обикновено в последния момент се активизират кандидатите", каза тя.

Това означава, че желаещите да участват в конкурса ще подадат документите си в последния възможен момент.

Изслушванията на концепциите пред СЕМ ще бъдат 20 и 21 януари. Новият шеф на радиото ще бъде избран на 22 януари. От края на октомври до избора нов генерален директор на БНР временно длъжността се изпълнява от Антон Митов, който доскоро беше директор на архивния фонд в радио.

До процедурата за нов шеф се стигна, след като мандатът на избрания само няколко месеца по-рано генерален директор на БНР Светослав Костов беше прекратен предсрочно от СЕМ заради безпрецедентното спиране на сигнала на програма "Хоризонт". Костов обжалва пред съда решението за освобождаването му, но междувременно бе започната процедурата за нов шеф.

Той се раздели с поста, след като на 12 септември ръководството на БНР реши журналистката Силвия Великова да бъде свалена от ефир, а съдебният ресор да ѝ бъде отнет. Това предизвика брожение сред колегите ѝ и само няколко часа по-късно, след намесата на премиера Бойко Борисов, тя беше върната като водещ и репортер.

На следващия ден, когато Великова трябваше да води предаването "Преди всички", програма "Хоризонт" безпрецедентно замлъкна за 5 часа. Логиката показва, че спирането на сигнала има връзка с опита за цензура, но и до момента причините за прекъсването остават официално неясни.

Няколко дни по-късно Великова разказа пред СЕМ как ден преди разпореждането за свалянето ѝ от ефир Светослав Костов е разговарял за това с нея в Борисовата градина. Той казал, че четирима души са звънели, за да поискат тя да бъде свалена от ефир, но не е посочил имена. Отрекъл това да са премиерът Бойко Борисов, главният прокурор Сотир Цацаров, както и единственият кандидат за главен прокурор – Иван Гешев. Журналисти от радиото разказаха, че искането било Великова да бъде свалена от ефир "поне до избора на Гешев за главен прокурор".

Прокуратурата е изискала телефонните разпечатки на директора на БНР, както и на журналисти от радиото, информира главният прокурор. Целта е да потвърди или отрече версиите, които са дали от една страна генералният директор Светослав Костов, от друга Силвия Великова и от трета техническият директор на радиото Пламен Костов. Освен това са изискани записи от камери, ще има и очни ставки.

mediapool.bg