Кламер БГ - Новини: Сръбското почетно консулство в Пловдив бе обругано

Сръбското почетно консулство в Пловдив бе обругано

България

|
Ср, 07 Юли 2021г. 13:57ч.
Сръбското почетно консулство в Пловдив бе обругано

Сръбското почетно консулство в Пловдив бе обругано

Министерството на външните работи осъди вандалския акт срещу Почетното консулство на Република Сърбия в Пловдив.

"Използването на език на омразата, срещу която и да било държава и нейните граждани, както и обругаването и нанасянето на материални щети на чуждестранни дипломатически и/или консулски представителства противоречат на демократичните ценности и са в нарушение на международното право", посочиха от българското външно министерство.

МВнР изрази увереност, че извършителите на този акт ще бъдат открити и подведени под отговорност, а двустранните отношения с Република Сърбия ще продължат да се развиват в дух на добросъседство и приятелство, заявяват от външно министерство.

Сръбския вестник "Политика", цитиран от агенция "Фокус", съобщи, че на сграда е било изписано на латиница "Сърби на върби".

Белград е настоял за реакция от българска страна.

"Това е вик, под който са извършени най-чудовищните масови престъпления срещу сръбския народ през Втората световна война на територията на бившето нацистко творение - Независимата държава Хърватия - и което е шовинистичен девиз по време на изгонването на сръбското население от Република Хърватия в операциите "Флаш" и "Буря", се посочва в позиция на сръбското външно министерство.

От МВнР в Белград са убедени, че това не е провокация от български граждани, тъй като "нашите държави и народи са установили високо ниво на доверие и приятелски отношения".

mediapool.bg