Кламер БГ - Новини: Сръбски политик: Български разузнавачи пречат на споразумението с Косово

Сръбски политик: Български разузнавачи пречат на споразумението с Косово

Свят

|
Съб, 13 Юли 2019г. 17:44ч.
Сръбски политик: Български разузнавачи пречат на споразумението с Косово

Екип от разузнавачи, сред които и българи, се опитва да блокира постигането на споразумение между Косово и Сърбия и работи срещу интересите на Белград. Това твърди в интервю за сръбския вестник "Курир" председателят на сръбската парламентарна комисия за Косово Милован Дрецун, предаде БГНЕС. Според него екипът е базиран в Скопие.

Екипът от разузнавачи от България, Северна Македония, Германия и Албания е създаден преди два месеца и работи под прикритие в западноевропейски автомобилен завод, твърди Милован Дрецун. Дрецун е член на Сръбската прогресивна партия, един от най-приближените на президента Александър Вучич и на външния министър Ивица Дачич.

В интервюто за вестник "Курир" Дрецун твърди, че в съседни на Сърбия държави се води силна кампания срещу постигане на компромис между Прищина и Белград, а Македония се е превърнала в център за мощна разузнавателна дейност срещу интересите на Сърбия.

Решението на проблема между Косово и Сърбия е основа за стабилността на региона, казва Дрецун, а провалът на преговорите между двете страни е подготовка за нов конфликт на Балканите и за създаване на Велика Албания.

Отношенията между Сърбия и Косово са в най-ниската си точка заради наложените от Прищина 100-процентови мита за сръбски стоки. Преговорите между двете държави са блокирани заради търговските бариери.

Миналата седмица външните министри на Албания и Косово подписаха споразумение за унифициране и координиране на външните политики и съвместно използване на албанските посолства. Този ход провокира остри критики от страна на Белград, а сръбският външен министър Ивица Дачич обвини Тирана и Прищина, че крайната им цел е да се обединят в една държава.

mediapool.bg